SMS ČR nesouhlasí se stávkou ve školách, vyzvalo odboráře, aby zvolili jinou formu protestu

03.11.2019 18:38

Sdružení místních samospráv ČR, které zastupuje téměř 2000 menších měst a obcí, nesouhlasí s avizovanou středeční stávkou učitelů. Uzavření škol s tak krátkým předstihem pokládá SMS ČR za neadekvátní tlak na rodiče žáků a zřizovatele škol.

SMS ČR nesouhlasí se stávkou ve školách, vyzvalo odboráře, aby zvolili jinou formu protestu
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Stávkující učitelé by se měli podle SMS ČR podílet alespoň na hlídání dětí v družinách. Obce vítají, že reforma navyšuje objem prostředků pro regionální školství a přináší předvídatelnost financí, což právě zabezpečí existenci i menších škol na venkově.

„Oznámení, že školy budou zavřené nebo budou mít omezený provoz, považujeme vůči rodičům za krajně nesolidní, zvláště když odbory avizovaly, že podrobnosti zveřejní teprve zítra, tedy dva dny před plánovanou stávkou,“ říká Stanislav Polčák, předseda SMS ČR. V tak krátké době nebude podle SMS ČR řada škol a řada rodičů schopna na situaci odpovídajícím způsobem reagovat a zajistit pro děti jiný program, popřípadě hlídání. „Přestože respektujeme právo zaměstnanců stávkovat, obce budou z výše uvedeného důvodu apelovat na základní a mateřské školy, které zřizují, aby se do stávky nezapojovaly. Právě v menších obcích, kde je ztížená zastupitelnost učitelů, stávka v tak brzkém termínu způsobí rodičům, školám a obcím největší problémy,“ dodává Polčák. Ten dnes vyzval starosty obcí, aby navštívili školy a s řediteli a učiteli situaci osobně projednali. Stávkující učitelé by se měli podle SMS ČR alespoň podílet na hlídání dětí v družinách.

SMS ČR vyzývá školské odbory, aby dále jednaly a nebraly si žáky a jejich rodiče jako rukojmí. „Tlak, který odbory ohlášením stávky s tak krátkým předstihem vyvíjejí na rodiče, považujeme za kontraproduktivní, takto jen těžko získají pochopení veřejnosti pro své požadavky. Spor o to, zda dvě procenta z ohlášeného desetiprocentního růstu platů učitelů mají jít do tarifní složky, nebo na odměny, je pro laickou veřejnost už tak relativně málo pochopitelný,“ domnívá se S. Polčák.

SMS ČR podporuje změny v regionálním školství ve spojení s cílem zvýšení kvality školství. „Obce jako zřizovatelé pokládají za správné, aby ředitelé mohli ocenit kvalitní učitele nad rámec tarifních mezd a aby financování regionálního školství bylo předvídatelné, což reforma naplňuje,“ uzavírá Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…