SMS ČR vyzývá vládu, aby umožnila projednání zákona o předkupním právu obcí na státní majetek

29.07.2019 14:30

Sdružení místních samospráv se před zítřejším jednáním vlády České republiky obrací na členy vlády s výzvou, aby umožnili projednání novely, která obcím dává předkupní právo na nepotřebný majetek státu.

SMS ČR vyzývá vládu, aby umožnila projednání zákona o předkupním právu obcí na státní majetek
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Majetek, který stát prodává jako nepotřebný, je pro obce a města často klíčový pro další rozvoj a naplňování základních funkcí samosprávy. Pokud je prodáván v dražbách, jsou obce limitovány finančními prostředky, které mají na tento účel vyhrazeny.

Novelu zákona o postavení obcí a krajů při nabývání majetku státu předložilo Parlamentu hlavní město Praha, které tak využilo své zákonodárné iniciativy. Novelou chce posílit postavení obcí při nabývání majetku státu a dát jim reálnou možnost získat do svého vlastnictví od státu nemovité věci, které se nacházejí na jejich území a které potřebují pro plnění svých funkcí, tj. zejména pro výstavbu dopravní infrastruktury, škol, sociálních zařízení, občanské vybavenosti, sociálního bydlení, pro zeleň a k dalšímu rozvoji jejich území. „Obce musejí transparentně a s předstihem rozhodovat o tom, kolik prostředků jsou ochotné vynaložit ve veřejné dražbě. To je znevýhodňuje vůči jiným dražitelům, kteří předem vědí, jakou nejvyšší cenu obec nebo město mohou nabídnout, což může nahrávat různým spekulantům,“ vysvětluje problém veřejných dražeb předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák.

SMS ČR proto vyzývá vládu, aby alespoň neutrálním stanoviskem k tomuto návrhu umožnila jeho projednání v orgánech parlamentu. „Jsme připraveni konstruktivně spolupracovat na případných úpravách návrhu tak, aby výsledná novela byla ku prospěchu jak státní správy, tak samospráv. Domníváme se, že případy, kdy dochází k převodu majetku mezi státem a samosprávami, by si zasloužily systematické řešení, které by ve výsledku pomohlo celé veřejné sféře,“ doplňuje S. Polčák a dodává: „Argument, že ve veřejných dražbách získá stát za svůj majetek více prostředků, nepovažujeme za stěžejní. Existují případy, kdy dlouhodobý přínos pro společnost musí převážit nad okamžitým finančním přínosem. Výstavba dopravní infrastruktur a občanské vybavenosti a harmonický urbanistický rozvoj našich měst a obcí by měly dostat přednost před často nepatrně vyšším výnosem z prodeje v dražbě.“

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1850 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…