SMS: Samosprávy odmítají hrozby ministryně Schillerové, vyvěšují černé vlajky a parte za obecní investice

25.05.2020 18:01

Sdružení místních samospráv ČR, Svaz měst a obcí ČR a Spolek pro obnovu venkova ČR vyhlásily zítřek, 26. květen 2020, černým dnem pro obce a kraje. Poslanecká sněmovna bude toho dne rozhodovat o zákonu o kompenzačním bonusu.

SMS: Samosprávy odmítají hrozby ministryně Schillerové, vyvěšují černé vlajky a parte za obecní investice
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Ten má výrazný negativní dopad na financování všech obcí, měst a krajů. Přinese jim ztrátu přesahující v součtu 16 miliard korun, a to nad rámec očekávaného výpadku v příjmech ze sdílených daní, který bude podle současných odhadů činit více než 50 miliard korun. Obce proto vyvěsí černé vlajky a vylepí symbolická „parte“ za neuskutečněné investice. Jen z řad členů SMS ČR se zapojí přes 1000 obcí ve všech regionech ČR. Výzvu k záchraně investic podpořilo také už 7 hejtmanů a pražský primátor, tedy většina Asociace krajů ČR. Rada SMS ČR dnes odsoudila jako nemístné hrozby ministryně Schillerové, že v případě schválení senátní verze zastaví vyplácení plateb pro OSVČ a malá s.r.o.

Šanci, že k prohloubení poklesu příjmů obcí a krajů nemusí dojít, představuje pro samosprávy zítřejší hlasování poslanců, kteří mohou podpořit návrh senátu, jenž požaduje, aby kompenzace byly vypláceny bez dopadu na rozpočty samospráv.

Pokud sněmovna nepřijme senátní návrh a výpadek příjmů způsobený takzvaným „kompenzačním bonusem“ nebude samosprávám nahrazen, budou příjmy u obcí nižší o 1 100 korun na jednoho obyvatele a u krajů o 400 korun na jednoho obyvatele. „Celkem to jen v Libereckém kraji bude znamenat propad o 670 mil. Kč v rozpočtu Libereckého kraje a obcí na jeho území. Bude to znamenat zrušení nebo odložení některých plánovaných investic. Ale především prohloubení nejistoty pro přípravu rozpočtu na další období, starostové mají bohužel oprávněný pocit, že byli vládou hozeni přes palubu. Černou vlajku vyvěsí Liberecký kraj a k protestu se připojí i většina obcí,“ uvádí hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Rada SMS ČR také dnes jednoznačně odsoudila dnešní výroky ministryně financí Aleny Schillerové (Právo, 25. 5. 2020, „Schillerová hrozí zastavením bonusů pro OSVČ a malé s.r.o.“), které pokládá za nemístný nátlak na poslance. „Očekával bych, že ministryně naopak představí plán, jak živnostníkům pomůže, jak naplní vůli Parlamentu ČR bez průtahů a poskytne tolik nutnou podporu ohroženým skupinám podnikatelů. Namísto toho přišly nemístné výhružky,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

„Opakovaně jsme jako představitelé samospráv deklarovali, že obce, města a kraje jsou se státem v této nelehké době solidární, a především jsme to prokázali činy: samosprávy udělaly a stále dělají maximum proto, abychom koronavirovou výzvu společně zvládli,“ pokračuje Polčák a dodává: „Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých firem či rodinných firem je správné rozhodnutí. Stavět proti sobě obce a podnikatele, jak to dělá ministerstvo financí, je zavádějící: obce jsou si vědomy významu regionálního podnikání, proto například odpouštějí nebo odkládají nájmy živnostníkům sídlícím v obecních prostorech a hledají i další způsoby, jak místním podnikatelům ulevit. Pokud samosprávám však stát vezme 16 mld. navíc nad plánovaný pokles, samosprávy své investice radikálně omezí.“

Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí a krajů dosáhne až mínus 16 miliard, navíc nad očekávaný propad sdílených daní. Představitelé samospráv jsou přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na příjmy obcí, jak navrhuje senát. „Jestli naši podnikatelé teď něco potřebují, jsou to především zakázky, jejichž významnými zadavateli jsou právě samosprávy. Pokud stát přiškrtí obcím a krajům peníze na investice, nemůže zároveň očekávat, že se samosprávy stanou tím, kdo pomůže nastartovat regionální ekonomiku, ač je k tomu poněkud paradoxně vyzývá,“ říká místopředseda SMS ČR Jan Sedláček, starosta obce Křižánky.

Společnou Výzvu SMO ČR, SMS ČR a SPOV ČR k záchraně investic obcí a krajů podpořili hejtmané: Martin Půta - Liberecký kraj, Martin Netolický - Pardubický kraj, Jiří Čunek - Zlínský kraj, Bohumil Šimek - Jihomoravský kraj, Jiří Štěpán - Královéhradecký kraj, Josef Bernard - Plzeňský kraj, Oldřich Bubeníček - Ústecký kraj a Zdeněk Hřib - pražský primátor.

Jak se očekávané zpomalení ekonomiky a také případný kompenzační bonus pro OSVČ promítne v rozpočtových příjmech konkrétní obce a nově i krajů, lze zjistit z daňové kalkulačky SMS ČR.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…