SMS požaduje, aby součástí krizového štábu kvůli Covid-19 byli i zástupci obcí

18.09.2020 14:21

Sdružení místních samospráv ČR požaduje, aby členy Ústředního krizového štábu svolaného kvůli vývoji pandemie Covid-19 v ČR byli i zástupci obcí nominovaní obecními svazy.

SMS požaduje, aby součástí krizového štábu kvůli Covid-19 byli i zástupci obcí
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Požadujeme, aby součástí Ústředního krizového štábu byli také alespoň dva zástupci obecních samospráv, nominovaní obecními svazy. Tento požadavek jsme vznesli už při ukončení činnosti ÚKŠ na jaře, kdy nám bylo ministrem vnitra přislíbeno, že tento návrh zváží,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR. „O tom, že na svém požadavku z jara trváme, jsem již informoval ministra vnitra Jana Hamáčka,“ dodává Polčák.

Zapojení obecních samospráv do činnosti ÚKŠ je pro důležité kvůli přenosu informací přímo k obcím, pro koordinaci postupu a transfer konkrétních zkušeností a problémů, které starostové a starostky nasbírali v terénu v průběhu jarní krize. „Je to logické také vzhledem ke specifiku ČR, tedy vysokému počtu obcí v mezinárodním srovnání. Obce během jarní fáze pandemie prokázaly, že jsou schopné se efektivně zapojit do řešení problémů, které pandemie působí. Potřebují k tomu ale informace z první ruky,“ dodává S. Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 2000 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…