SOCR ČR: Novela o potravinách se v mnohém jeví jako zbytečná

19.11.2012 10:19

Stanovisko Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR k novele zákona o potravinách.

SOCR ČR: Novela o potravinách se v mnohém jeví jako zbytečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

SOCR ČR vítá snahu ministerstva zemědělství o zjednodušení a zprůhlednění systému zajištění bezpečnosti a kontroly potravin. Přesto se však navrhovaná novela zákona o potravinách v mnohém jeví jako zbytečná. Stačilo by totiž pouze důsledně dodržovat již stávající legislativu.

Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 mělo být již dávno
u produktů možno dohledat jejich výrobce.  Ovšem, jak na to upozornila i kauza metanol, v České republice se toto nařízení ani zdaleka nedodržuje. Pokud by však bylo toto nařízení respektováno a dodržováno, nebylo by třeba přistupovat k takto nadbytečným a výrazně omezujícím řešením.

Zákazník má právo na informace o výrobku, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR se však obává značné administrativní a finanční zátěže, která by zřejmě obchodníkům nebyla nijak kompenzována. Rozšířené navrhované povinnosti navíc spotřebitelům nepřinesou výhody, jak očekává ministerstvo zdravotnictví, ale přemíra informací je spíše zmate a v důsledku povede k tomu, že zákazníci od jejich čtení upustí úplně.

Co nejjednotnější kontrola potravin, kterou ministerstvo zemědělství požaduje, je prioritou i pro Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. „Přáli bychom si sjednocení kontroly resp. jeden dozorový orgán pro obchodníky i restauratéry. Tento zákon ale počet dozorových orgánů u jednoho podnikatele naopak zvyšuje. Kontrola musí být kvalitní, jednoduchá, ale zároveň co nejefektivnější. Tady se ale zdá, že novela jde opět za rámec nařízení Evropské unie a ve výsledku bude pro obchodníky nejen silně obtěžující, ale v krajních mezích dokonce i likvidační,“ říká prezident SOCR Zdeněk Juračka.

Zjednodušení a jednotná kontrola je zásadní rovněž pro provozovatele hotelů a restaurací. Ti však vnímají převedení kompetencí jako nepromyšlené a za sporem dvou ministerstev vidí spíše snahu o to získat vyšší moc, než něco řešící opatření: „V restauračním i hotelovém průmyslu totiž nejde jenom o potraviny, ale o komplex činností, které by mohly ovlivnit zdraví národa podstatně ve větší míře než samotná manipulace s potravinami. A tam my vidíme nezastupitelnou roli ministerstva zdravotnictví,“ říká viceprezident SOCR ČR pro cestovní ruch Pavel Hlinka.

SOCR ČR chápe i snahu státu bojovat s černým trhem vyšší intenzitou kontrol a zvýšením sankcí. Trvá však na důrazném rozlišení chyb způsobených lidským faktorem a systémových chyb. Chystaná novela bude mít tvrdý dopad na všechny, postihy však nesmí mít likvidační charakter. Každá finanční sankce je pro obchodníky bolestivá, pro drobné živnostníky však může mít doslova fatální dopad. „Je především v zájmu spotřebitelů, aby byl pololegální a nelegální trh co nejdříve a co nejvíce omezen. Zároveň doufáme, že to bude znamenat podporu kvalitních obchodů, nikoliv naopak,“ dodává Zdeněk Juračka.

Vzhledem k obsáhlosti novely zákona o potravinách se více o postojích SOCR ČR dozvíte na Snídani s novináři, která se bude konat ve středu 21. listopadu 2012, a kde zazní veškeré doplňující informace.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…