SP ČR: Kodrcavé oživení vystřídalo prodlouženou recesi

20.03.2014 11:40

Angel Gurría představil hospodářský výhled OECD pro Českou republiku.

SP ČR: Kodrcavé oživení vystřídalo prodlouženou recesi
Foto: Archiv
Popisek: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Podpořit hospodářské oživení, nastartovat potencionální růst, provádět akomodativní monetární politiku, dokud existuje riziko deflace, zajistit udržitelnost fiskální konsolidace, vytvořit nezávislou fiskální radu, posilovat hospodářskou soutěž, zajistit nezávislost síťových operátorů, dokončit privatizaci podílů ve státních podnicích a zbytek podílů integrovat do jednoho úřadu, zvýšit reálný věk odchodu do důchodu a zajistit, že indexace penzí nepovede k chudobě starších věkových skupin, posilovat užití dovedností a zlepšit přechody ze škol na pracovní trh, zavést minimální mzdu pro mladé a zvýšit účast žen na trhu práce – to jsou hlavní doporučení adresovaná ze strany OECD České republice.

Generální tajemník OECD Angel Gurría při představování hospodářský výhledu OECD pro Českou republiku řekl: „Odvedli jste dobrou práci, abyste se přiblížili nejvyspělejším ekonomikám, ale musíte být lepší – akcelerujte a strukturalizujte.“

Oživení v České republice začalo v polovině roku 2013, po šesti dlouhých měsících, kdy bylo ochromené slabou domácí poptávkou a pomalým růstem exportních trhů. Zaměstnanost začala stoupat v roce 2011 a byla podpořena reformou zákoníku práce, která umožnila zejména flexibilnější organizaci pracovní doby, a zvýšením podílu dočasných pracovních úvazků.

OECD přichází s některými evergreeny, jako např. návrh na zřízení fiskální rady, a podporuje nedávné intervence ČNB, obecně se však jeho doporučení shodují se specifickými doporučeními Evropské komise adresovanými České republice v květnu 2013 v rámci loňského evropského semestru. Odrážejí i optiku Barometru reforem BUSINESSEUROPE – Konfederace evropského podnikání z března letošního roku.

Generální tajemník OECD Angel Gurría, Jens-Christian Høj, hlavní ekonom oddělení ČR - JAR, ředitelství ECO OECD a Sónia Araújo, ekonomka oddělení ČR – JAR, ředitelství ECO OECD, přijeli do Prahy, aby osobně představili nový hospodářský výhled pro Českou republiku a zahájili 18. 3. 2014 v Černínském paláci seminář na téma „Jak obnovit růst a konvergenci k nejvyspělejším ekonomikám“ v garanci Ministerstva zahraničních věcí ČR. Ve dvou panelových diskusích se hovořilo o výzvách a příležitostech k obnově ekonomického růstu a moderním a inovativním vzdělávání odpovídajícím potřebám trhu práce.

Hospodářský výhled OECD pro ČR 2014

Vladimíra Drbalová
 Mezinárodní vztahy - Mezinárodní organizace a EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…