SP: Rakousko je pro české firmy stále zajímavější investiční destinací

25.06.2016 9:38

Česko-rakouským fórem za účasti premiéra Bohuslava Sobotky dnes ve Vídni vyvrcholil program dvoudenní podnikatelské mise, kterou při příležitosti jeho návštěvy Rakouska uspořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

SP: Rakousko je pro české firmy stále zajímavější investiční destinací
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Mise se zúčastnili zástupci půldruhé desítky firem a společností působících v oborech jako přesné strojírenství, elektrotechnika a elektronika, výroba ocelových konstrukcí, automobilový průmysl či slévárenství. Jak na politické úrovni, tak na jednáních zástupců firem se hovořilo nejen o obchodních vazbách, ale i o investicích.

„Rakousko je pro řadu firem stále zajímavější investiční destinací,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který delegaci vedl. Jednalo se i o možnostech spolupráce při pronikání na třetí, zejména mimoevropské trhy. Debata s rakouskými partnery se týkala rovněž dobudování dopravní infrastruktury, zvláště pak dostavby dálnice D3 do roku 2020. Jednalo se také o železničním tahu přes jižní Čechy do Rakouska.

Podle aktuálního průzkumu SP ČR je Rakousko nehledě na blízkost a navázané ekonomické vztahy na 23. příčce zájmu českých exportérů o informace o podnikání v této zemi. Před Rakouskem jako zajímavou exportní destinací je ze zemí EU pouze Německo, Británie, Polsko, Rumunsko, Bulharsko a Švédsko.

Význam ekonomického partnerství se sousedním Rakouskem je zřejmý – vždyť jde o třetího největšího investora v naší zemi.„Pro český byznys je důležitá intenzivní oboustranně prospěšná spolupráce, a to zejména v oblasti vývoje, výzkumu a inovací i v oblasti kybernetické revoluce nazývané Průmysl 4.0,“ konstatoval Jaroslav Hanák. V zájmu obou zemí je rozvoj spolupráce v oborech s vysokou přidanou hodnotou, proto v delegaci nechybí reprezentanti Asociace nanotechnologického průmyslu ČR zastupující vysoce úspěšné a perspektivní odvětví.

Jaroslav Hanák připomněl, že české firmy jsou konkurenceschopné a mají dostatek zkušeností, odbornosti i know-how. „Věřím, že nehledě na blízkost našich zemí, silné propojení ekonomik a podnikatelských vazeb i tato mise může přinést pozitivní efekt osobních setkání členů mise s rakouskými protějšky,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Infocentru  Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

11:46 ČEZ: V Infocentru Elektrárny Ledvice se rozhodně nudit nebudete

Že „Elektřina není nuda“ se mohou přesvědčit, a sami si i vyzkoušet, sobotní návštěvníci Informačníh…