SPELOS: Hazardní kobra mafii neporazí

30.06.2016 14:27

Blíží se krajské volby, a tak se politici opět začínají ve velkém populisticky věnovat tématu loterií. Jsem však přesvědčen o tom, že žádná hazardní kobra problém nelegálního hazardu v České republice nevyřeší.

SPELOS: Hazardní kobra mafii neporazí
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Je chvályhodné, že po pěti letech, kdy o problému nelegálního provozu loterií všichni vědí, se konečně něco začne dít a přechází se od slov a slibů k činům, nicméně pozitivnímu výsledku nevěřím. Zkušenosti z okolních zemí ukazují jasně, že černý hazard organizují zahraniční mafie, které není lehké porazit.

Dokud bude v České republice stále stejná situace, kdy se obce a města neřídí jednotnou metodikou, ale libovolně mění vyhlášky téměř ze dne na den a populisticky sahají k prohibičním řešením, problém nezmizí. Poptávka po hraní zůstává a tam, kde je poptávka, se vždy objeví také nabídka.

Souhlasím s tím, že „nelegálové“ patří před soud a měli by od něj odcházet s velmi tvrdými tresty. Jenže dnes už víme, že i soud je na ně krátký. Pokuty, které nelegálním provozovatelům vyměřuje, totiž nikdo nehradí. Postižené subjekty se odvolávají a soud (jak ukázal hned první z případů) je ochotný povinnost uhradit pokutu odložit. Firma tak mezitím může ukončit svou činnost a následně, jako nový subjekt, pod novým názvem, pokračovat v trestné činnosti.

A nepomůže ani rychlé vyklizení nelegálních heren za asistence policie a dalších složek. Jak ukázal nedávný příklad z Prahy 17, kde jen od minulého léta kriminalisté navštívili stejný podnik hned třikrát a pokaždé v něm našli desítky nelegálně provozovaných automatů - mafiáni mají z podobných kontrol jen legraci.

Naše současná legislativa bohužel trestné činnosti v oblasti loterií nahrává. Je třeba si uvědomit, že do roku 2011, kdy se na tématu řada politiků a především aktivistů rozhodla zviditelnit, České republika nelegální hazard neznala.

Petr Vrzáň, SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…