SPŘ: Certifikace – horký trend českých manažerů

31.05.2012 16:27

Zájem českých projektových manažerů o ověření jejich odbornosti stoupá. Dokazuje to nárůst certifikací dle prestižního mezinárodního standardu International Project Management Association (IPMA), které v České republice provádí Společnost pro projektové řízení, o. s. (SPŘ).

SPŘ: Certifikace – horký trend českých manažerů
Foto: cspr.cz
Popisek: Vedoucí Certifikačního orgánu SPŘ Jaromír Pitaš

Certifikační orgán SPŘ v roce 2011 úspěšně certifikoval 298 manažerů v projektovém řízení, což je nárůst o 72,25 % oproti roku 2010. Tento nárůst představuje pro SPŘ a Českou republiku 2. místo za Čínou v rámci národních organizací zemí sdružených v IPMA. SPŘ považuje tento úspěch za potvrzení zkvalitňování řízení projektů v ČR. Zájem o certifikaci v roce 2012 přitom ještě stoupá, což dokazuje, že prioritou managementu se stává kvalita projektů ve státní i v soukromé sféře.

„Příčinou růstu je snaha zlepšit úroveň projektů dotovaných z fondů Evropské unie, které jsou často kritizovány za svou kvalitu. Úspěšnou certifikací prošlo za poslední dva roky více jak 250 zaměstnanců státní správy – například z ministerstva vnitra nebo krajských úřadů“, řekl vedoucí Certifikačního orgánu SPŘ Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Zájem státní správy o vzdělávání v projektovém řízení s následnou certifikací tvoří významnou část certifikací. Počet certifikovaných manažerů vzrostl rovněž v soukromém sektoru. Řada firem již chápe nutnost nezávislého ověření odborné kvalifikace v projektovém řízení, které může zásadně přispět k úspěchu jejich projektů. „Důležitý faktor v růstu zájmu o ověření kvalifikace v projektovém řízení je uznání profese manažera projektu jako takové a její zařazení do Národní soustavy povolání“, dodává Jaromír Pitaš.

SPŘ chce i nadále podporovat kvalitu projektové kultury v ČR. Na podzim roku 2012 spustí certifikaci konzultantů a lektorů působících v oblasti projektového řízení. Tímto krokem nabídne další přínos pro rozvoj projektové kultury v ČR. Specialisté, kteří pouze podporují projektové řízení a nemají dostatečnou praxi v každodenním řízení projektů, budou moci získat mezinárodně platný certifikát. Díky posouzení nezávislým certifikačním orgánem si ověří, že ve své činnosti postupují v souladu se standardem IPMA a dostatečně rozumí všemu, co tento standard předepisuje.

Způsobilost efektivně řídit projekty, programy a portfolia si budou moci ověřit i samotné organizace. SPŘ ještě letos nabídne nový produkt - Certifikace projektového řízení v organizacích, který představuje komplexní pohled na stav projektového řízení a kultury v konkrétní organizaci formou posouzení reálného prostředí s mezinárodními standardy a osvědčenými praktikami. Firmy mají možnost získat jednoduchý způsob benchmarkingu a konkurenční výhodu.

SPŘ provádí nejen nezávislé ověřování způsobilosti pro řízení projektů, ale současně podporuje vzdělávání a přípravu na tuto certifikaci. Prostřednictvím akreditace vzdělávacích programů, které připravují uchazeče na certifikaci IPMA, posuzuje náplně vzdělávacích kurzů v souladu s Národním standardem kompetencí projektového řízení. Programy s výjimečně dobrými výsledky mohou získat prestižní značku Excellent. V letošním roce ji získaly dvě firmy. Účastníci jejích kurzů mají dlouhodobě lepší výsledky u certifikační zkoušky o více než 5 % nad průměrnou úspěšností trhu. K přípravě na certifikaci může pomoci také odborná kniha „Projektový management podle IPMA“. Aktuálně druhé vydání je aktualizováno o nové metody v projektovém řízení a obsahuje řadu příkladů a případových studií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…