SPŘ: Hlavním důvodem neúspěchu projektů v ČR jsou lidské zdroje

24.07.2012 20:16

Společnost pro projektové řízení o. s. (SPŘ) provedla v dubnu a květnu 2012 průzkum, jehož cílem bylo zmapovat současný stav projektového řízení v ČR a identifikovat důvody neúspěchu projektů. Výsledky ukázaly, že důležitou podmínkou úspěšnosti projektů jsou kvalifikovaní projektoví manažeři.

SPŘ: Hlavním důvodem neúspěchu projektů v ČR jsou lidské zdroje
Foto: Archiv
Popisek: Společnost pro projektové řízení

Jako hlavní důvod neúspěchu projektů uvedlo více než 40 % respondentů právě nedostatek kvalifikovaných pracovníků v projektovém řízení. V oblasti lidských zdrojů projekty ohrožuje zejména neznalost nástrojů a zásad projektového řízení, přetížení klíčových členů týmu a vysoká fluktuace lidských zdrojů.

Negativní dopad na efektivní zvládnutí projektů mají také časté změny v zadání v průběhu projektů a špatné nastavení procesů. Nedostatečná interní a externí komunikace byla zmíněna řadou manažerů jako další problém ovlivňující úspěšnost projektů.

V rámci průzkumu jsme se snažili odpovědět také na otázku, do jaké míry jsou čeští manažeři při řízení svých projektů úspěšní a co je činí úspěšnými. Výsledky jasně ukázaly, že i při řízení projektů jsou nejcennějším a nejvzácnějším kapitálem lidé. Vlastnictví certifikátu v projektovém řízení automaticky neznamená, že je držitel dobrým projektovým manažerem, ale rozhodně potvrzuje, že daný manažer zná a umí v praxi použít metody, techniky a nástroje, které jsou světovou „best practice“. Certifikace tak byla označena většinou dotázaných projektových manažerů jako přínos pro praxi.

Výsledky šetření prokázaly, že projektoví manažeři, kteří jsou držiteli některého z mezinárodních certifikátů projektového řízení (IPMA, PMI, PRINCE2), více využívají doporučených nástrojů než manažeři bez certifikací. V České republice bylo v roce 2011 podle informací poskytovatelů certifikací uděleno téměř 1 000 certifikátů Prince2 a 298 certifikátů IPMA. „V roce 2011 jsme zaznamenali nárůst certifikací IPMA o 72 %, což dokazuje, že firmy a státní správa si začínají uvědomovat význam certifikace, která zvyšuje kvalifikaci projektových manažerů a může přispět k úspěšné realizaci projektů,“ doplňuje Jiří Krátký, vedoucí tohoto průzkumu a člen Výboru SPŘ.

Šetření, které budeme každoročně opakovat s cílem zachytit nové trendy v oboru, se zúčastnilo 178 projektových manažerů z řad členů SPŘ a partnerských organizací SPŘ a probíhalo formou dotazníku. Reprezentativnost šetření byla umožněna díky široké škále oborů a organizací, v nichž respondenti působí. Největší zastoupení měli respondenti z oblasti informačních technologií, vzdělávání, stavebnictví a veřejné správy. Typický respondent byl zapojen do 4-10 projektů, souhrnný rozpočet jeho projektů byl více než 51 mil. Kč, v projektovém řízení se pohybuje 7-15 let, pracuje na pozici projektového manažera v organizaci s více než 500 zaměstnanci a není držitel certifikátu v oblasti projektového řízení. Jiří Krátký k průzkumu dodává: „V oblasti problémů, které ohrožují úspěch projektů, je situace v České republice zcela srovnatelná s vyspělými světovými ekonomikami, což dokládají výsledky zahraničních šetření jako Chaos Report nebo Bull Survey.“

Respondenti dle oboru, v němž působí (%)

Zdroje: Projektové řízení v ČR 2011 – Zpráva o výsledcích šetření (autor: Ing. Jiří Krátký a kol. – červen 2012)

www.cspr.cz

Každý problém je výzvou k jeho řešení. Nejinak tomu je v projektovém řízení. Výzkum nám kromě problémů odhalil také doporučení, kterými je možné zvýšit kvalitu projektů a jejich úspěšnost. Důležité je využívat nástroje a metody projektového řízení, a to ve všech fázích realizace projektu. Všeobecně uznávané standardy, jako je například Národní standard kompetencí projektového řízení či mezinárodní standard International Project Management Association (IPMA), stanovují sadu nástrojů, které by měl projektový manažer znát a umět vhodně použít ve své praxi.

Pro více informací se obraťte na kancelář SPŘ.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…