SPŘ pomáhá státu k vzdělanějším a kvalitnějším úředníkům

26.09.2012 14:40

Ministerstvo vnitra ukončilo v letošním roce tříletý projekt „Příprava projektových manažerů státní správy a jejich certifikaci podle IPMA“, který byl financován z prostředků ESF Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

SPŘ pomáhá státu k vzdělanějším a kvalitnějším úředníkům
Foto: Archiv
Popisek: Společnost pro projektové řízení

V současné době probíhají přípravy na využití produktů projektu ve státní správě i v dalších letech tak, aby prokazatelné získání vědomostí a dovedností k projektovému řízení bylo dostupným nástrojem politiky personálního rozvoje. 

Na projektu se výrazným způsobem podílela i Společnost pro projektové řízení, o. s. (SPŘ) - zastřešující organizace projektových manažerů v České republice, odborný garant a realizátor certifikační zkoušky dle IPMA, která z pozice odborného garanta dbá na kvalitu vzdělávacích programů formou akreditací.
 
Po úvodní e-learningové části vykonalo zkoušky a do následné prezenční části bylo zařazeno 247 úředníků ze tří desítek správních úřadů z celé země. Mezinárodně uznávaný a prestižní certifikát získalo 210 z nich.

Takto vyškolení a vzdělaní úředníci pracující metodami projektového řízení budou kvalitněji odvádět svou práci a na tom by ve výsledku díky projektům ve svém okolí mohli profitovat i občané.
 
Metody projektového řízení jsou využitelné nejen ve státní správě, k certifikaci a vzdělávání svých zaměstnanců přistupují i velké soukromé firmy a neziskové organizace. Na tomto poli je také projektové řízení dál, než na ministerstvech a správních úřadech, čehož důkazem jsou například Česká zbrojovka nebo nezisková organizace Člověk v tísni.
 
Dlouhodobým cílem podobného vzdělávání a zavádění projektového řízení je podle SPŘ efektivní a štíhlý stát. Krátkodobějším cílem je pak pomoci nastavit jednotný systém, který by znamenal transparentnější a jednodušší nakládání s veřejnými prostředky a zefektivnění čerpání dotací z EU. V současné době je celý systém nepřehledný, navíc zatěžující neúměrně jak úředníky, tak žadatele o dotace z veřejných peněz. Výsledkem by pak byl návrat důvěry občanů v čerpání dotací a práci úředníků, která je bohužel nabourána kvůli kauzám z nedávné doby.

SPŘ proto nabízí státu své know-how, které naposledy využilo právě ministerstvo vnitra.

Příklad zajímavosti o projektovém řízení ve státní správě: Veškeré britské úřady využívají metodiku projektového řízení

V roce 1989, kdy se v Československu hroutí starý režim a teprve se rodí vize budoucího uspořádání státních orgánů, přichází ve Velké Británii na svět metodika pro řízení projektů financovaných z veřejných zdrojů PRINCE (Projects In Controlled Enviroment, později revidována jako PRINCE2).

Vlastníkem této metodiky je úřad Office of Government Commerce (OGC), který je součástí britské vlády. Metodika PRINCE2 byla vytvořena více než sto padesáti společnostmi s mnohaletými zkušenostmi v oblasti projektového řízení, byla úspěšně nasazena do procesů a chodů britských státních úřadů a velice rychle pronikla i do komerční sféry.

Řada expertů v projektovém řízení patří celosvětově mezi poradce vlád a nadnárodních korporací, firem nebo neziskových organizací.

O SPŘ:

Společnost pro projektové řízení je zastřešující profesní organizací projektových manažerů v České republice. Je neziskovou organizací a nejvyšší odbornou, mezinárodně uznávanou autoritou v otázkách projektového řízení a řízení prostřednictvím projektů v České republice, a to nezávisle na existenci odlišných standardů a metodik. SPŘ sdružuje projektové manažery všech uznávaných standardů a certifikací a sama provádí certifikaci dle standardu International Project Management Association (IPMA). Hlavními funkcemi SPŘ jsou implementace mezinárodních standardů a norem do národního prostředí, šíření projektové kultury a povědomí, partnerství v nastavování principů projektů či posuzování kvality projektových záměrů.

O IPMA:

Certifikace  IPMA je proces zaměřený na posouzení způsobilosti kandidátů řídit projekty, programy a portfolia. Způsobilost je schopnost osvojit si a aplikovat znalosti a dovednosti z oblasti projektového řízení v příslušném kontextu. Certifikace je ověření takovéto způsobilosti. 

V roce 1964 tři experti na metodu kritické cesty (CPM, critical path method) založili společnost INTERNET (INTERnational NETwork), později přejmenovanou na IPMA (International Project Management Association) se sídlem ve Švýcarsku. IPMA je vlastníkem mezinárodního standardu projektového řízení ICB (International Competence Baseline), který úspěšně převedla do českého národního prostředí v roce 2001 skupina expertů z neziskové organizace Společnost pro projektové řízení, o. s.

Certifikaci v ČR zajišťuje od r. 2001 Certifikační orgán SPŘ podle IPMA® 4-L-C, který je popsán v IPMA® Competence Baseline a Národním standardu kompetencí projektového řízení. Zabezpečuje, že jím prováděné certifikace splňují požadavky certifikačního schématu popsaného v IPMA® Certification Regulations Guidelines.

Certifikační systém IPMA rozeznává 4 certifikační stupně. Nejvyšší je stupeň “A”, kdy se ověřuje schopnost komplexně řídit portfolio nebo program s vazbou na strategii a byznys organizace, s odpovídajícími zdroji, metodologií a nástroji, řídit manažery projektů, s podporou expertů projektového řízení.  Stupeň “D”, ověřuje schopnost práce na projektu a v projektovém týmu s využitím ověřených postupů, metod a technik projektového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…