SSŠČMS: Vítáme jednotnou úroveň maturit, ale s úpravami pro odborné školy

15.09.2012 11:00

Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska upozorňovalo od začátku příprav státních maturit na úskalí s nimi spojená; zejména formu, obsah, byrokracii a neefektivní finanční i časovou náročnost.

SSŠČMS: Vítáme jednotnou úroveň maturit, ale s úpravami pro odborné školy
Foto: red
Popisek: SSŠČMS

Shodlo se tak s ostatními školskými asociacemi. Podobné připomínky bohužel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy neakceptovalo, ačkoliv praxe i výsledky státních maturit jejich oprávněnost záhy potvrdily. „Cena“ za tuto zkušenost byla vysoká.

Soukromé školy podporují jednotnou maturitní zkoušku. Vítají iniciativu ministra školství Petra Fialy a pracovní skupiny odborníků z praxe, kteří chtějí prosadit změny v kritizovaných oblastech novelou školského zákona. Novela má přinést jednu úroveň maturit, hodnocení písemné práce z českého jazyka přímo učiteli daných škol a obdržení maturitního vysvědčení ihned po úspěšném složení poslední zkoušky. Zůstává model povinné části z českého jazyka a výběru mezi cizím jazykem a matematikou. Tato podoba by měla být fixována v letech 2013 a 2014, než bude rozšířena společná část maturity o další předměty.

Problém v případě jednotné úrovně maturit nicméně může nastat u odborných učilišť. Sdružení soukromých škol zjišťovalo, proč téměř 20 procent žáků odborných škol a zejména středních odborných učilišť u státních maturit neuspělo. Jednalo se přitom nejen o maturanty soukromých zařízení, ale i veřejných. Příčinou je rozdílná hodinová dotace v maturitních předmětech dle studijních oborů. Rámcové vzdělávací programy umožňují středním odborným školám v učebních plánech podstatně nižší hodinové dotace na všeobecně vzdělávací předměty (to jsou předměty ze společné části maturitní zkoušky).

POROVNÁNÍ RVP

RVP - MIN. POČET HODIN ZA 4 ROKY, 2 ROKY STUDIA

 

VZDĚLÁVACÍ OBLAST

GYMNÁZIUM

MECH. STROJ. A ZAŘ.

OBCHODNÍK

PODNIKÁNÍ

 

79-41-K/41

23-44-L/01

66-41-L/01

64-41-L/51

ČESKÝ JAZYK

12

5

5

2

CIZÍ JAZYKY

24

10

16

5

MATEMATIKA

10

10

8

6

SPOLEČENSKOVĚDNÍ

18

5

5

6

DISPONIBILNÍ HODINY

26

30

35

21

Minimální časová dotace

132

128

128

64

Aby žáci ve svém oboru získali požadované kompetence, nelze využít hodinové dotace k přípravě na společnou povinnou část z všeobecně vzdělávacích předmětů, protože by to bylo právě na úkor odborné přípravy.

V současnosti jsou ke státní maturitě stanoveny pouze požadavky ze všeobecně vzdělávacích předmětů a zcela chybí katalogy požadavků z odborných předmětů. Volbou ve třetím povinném předmětu mezi cizím jazykem, matematikou a dalšími všeobecně vzdělávacími předměty (biologie, dějepis, dějiny umění, fyzika, chemie, zeměpis, informatiky) nejsou vytvořeny přijatelné a rovné podmínky pro přípravu žáka střední odborné školy k maturitní zkoušce. Například žák L-oborů musí ke zvládnutí studia vedle stejných kompetencí pro všechny obory (včetně gymnázií) získat také kompetence odborné. V technických oborech směřují do oblastí: zhotovení součástí strojních výrobků, sestavení, seřízení a opravy strojních výrobků, servisní činnosti, problematiky bezpečnosti práce a ochrany zdraví a co nejvyšší kvality odvedené práce. Hodinové dotace v učebních plánech těchto oborů tomu dle rámcových vzdělávacích programů neodpovídají.

S  návrhem změny maturitní zkoušky Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska souhlasí. Pro zavedení jedné úrovně obtížnosti doporučuje využít ověřený model maturit z Polska, kde existuje základní a vyšší – volitelná úroveň. Pokud žák nezvládne vyšší úroveň, ale je úspěšný v základní úrovni, u maturitní zkoušky nepropadne. Zároveň doufáme, že bude dořešena revize rámcových vzdělávacích plánů tak, aby státní maturitní zkouška získala svoji důvěryhodnost, přispěla ke kvalitě vzdělávání a za její formu se již nikdo nemusel naší mladé generaci omlouvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…