STEM: Veřejnost hodnotí EET i Účtenkovou loterii většinou pozitivně

14.11.2018 8:20

Ve dnech 9. - 14. 10. 2018 STEM provedl pro Ministerstvo financí ČR bleskový výzkum, který se zaměřil na názory veřejnosti na elektronickou evidenci tržeb a účtenkovou loterii. Reprezentativní soubor obyvatel ČR starších 18 let byl zkoumán kombinací technik PAPI a CAWI. Dotázáno bylo 1041 osob starších 18 let. Statistická chyba činí plus minus 3 procentní body při rozložení odpovědí 60:40 v celém výběrovém souboru.

STEM: Veřejnost hodnotí EET i Účtenkovou loterii většinou pozitivně
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Sociologický výzkum, který STEM vypracoval v říjnu 2018 na základě zadání Ministerstva financí ČR, zjišťoval názory na elektronickou evidenci tržeb a dále se zaměřil cíleně na účtenkovou loterii, která má za sebou rok fungování.

Elektronická evidence tržeb má stabilně většinovou podporu české veřejnosti. Aktuálně více než dvoutřetinová většina (68 %) považuje EET za pozitivní opatření.

Stabilně vyšší podporu má EET mezi staršími lidmi (76 %). Závislost na věku je lineární. Dlužno však poznamenat, že i v nejmladší skupině EET příznivě hodnotí více než polovina dotázaných (59 %).

Při formulaci osobního postoje k EET pozorujeme, že hlasů pro EET je téměř dvojnásobně více než hlasů proti (46 % vs. 24 %), pozitivní hodnocení od loňského května mírně posílilo. Necelá třetina dotázaných (30 %) však stále nemá k EET jasný postoj nebo evidenci vůbec nerozumí.

Část výzkumu byla zaměřena přímo na účtenkovou loterii, kterou Ministerstvo financí spustilo v říjnu 2017. Ukazuje se, že povědomí veřejnosti o účtenkové loterii je poměrně dobré. Třípětinová většina dotázaných občanů (59 %) uvádí, že ví celkem přesně, o co jde. Další téměř čtvrtina (23 %) o účtenkovce slyšela, ale nemá přesnější informace.

Nikterak překvapivě se míra znalosti účtenkové loterie zvyšuje s úrovní vzdělání. Ovšem již u vyučených je podíl „informovaných“ nadpoloviční (56 %).

Pozitivní hodnocení samotné účtenkové loterie (podobně jako v roce 2017 ještě před zahájením loterie) výrazně převažují nad negativními (nyní 40 % vs. 18 %). Důležité však je, že více než dvě pětiny lidí (42 %) se stále vyhýbají vyslovení jednoznačného postoje.

Obecně si více než dvoutřetinová většina občanů (69 %) myslí, že účtenková loterie přispívá k častějšímu vyžadování účtenek. Osobní motivaci kvůli loterii požadovat účtenku připouští necelá polovina dotázaných (44 %).

Hlavním cílem loterie je dopad na odpovědné chování lidí. Výzkumná data nesou náznak toho, že dnes lidé vyžadují účtenku častěji – pozorujeme posílení za poslední rok o jednotky procentních bodů.

Mezi mladými lidmi je podíl těch, kteří si účtenku berou, významně nižší (42 %), naopak u lidí starších 60 let je to o 30 procentních bodů více (72 %).

Pro naprostou většinu lidí je zcela samozřejmé, že v evropských zemích i na malý nákup obdrží zákazník stvrzenku jako doklad toho, že obchod proběhl řádným způsobem. Zdá se, že jde o obecný postoj, který svědčí o příznivém klimatu stran účtenek do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…