SVOL: Stojí nám lesy za pomoc?

17.12.2018 11:45

Ve středu 19. prosince začne v Poslanecké sněmovně závěrečné projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2019. Co přinese lesům? Ptají se napjatě vlastníci lesů v České republice, kteří jsou v současné době v důsledku sucha v nelehké situaci a ještě obtížnější to budou mít příští rok vzhledem k rozvoji kůrovcové kalamity.

SVOL: Stojí nám lesy za pomoc?
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Ministerstvo zemědělství přislíbilo navýšit původní částku v rozpočtu určenou pro podporu lesního hospodářství zhruba na dvojnásobek, tedy cca z 600 mil. Kč na 1,15 ml. Kč. Skupina poslanců podala pozměňovací návrh navyšující finance pro lesy o 5,8 mld. Kč. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů  (SVOL) před závěrečným hlasováním o rozpočtu napsalo dopis všem poslancům a žádá je o pomoc.

Ve světle stále narůstajících škod v důsledku sucha a rozvoje kůrovcové kalamity, které se nyní odhadují už na 18 mld. Kč, se tato podpora ukazuje jako naprosto nezbytné minimum. SVOL proto považuje přijetí zmíněného pozměňovacího návrhu a zákonné zakotvení podpory lesního hospodářství za nutné a vhodné.

Na jednání Zemědělského výboru PS (16. 11. 2018) ministr zemědělství konstatoval, že v rozpočtu na r. 2019 je vyčleněno 600 mil. Kč pro lesní hospodářství, které zahrnují zejména výplatu příspěvků na hospodaření v lesích. Tato částka ale bude v r. 2019 navýšena o 200 mil. Kč z nespotřebovaných výdajů a o 300 mil. Kč z předpokládaných úspor resortu na likvidaci kůrovcové kalamity na celkovou částku 1,15 mld. Kč. V případě potřeby bude resort žádat vládu o další finanční prostředky na mimořádná opatření proti kůrovci.

Poslanec Vlastimil Válek navrhoval nastartovat dlouhodobý trend postupného navyšování finančních prostředků v rozpočtu na řešení problémů spojených s vodou a lesy. Určitým způsobem tak „předzavázat“ tvorbu rozpočtu v příštích letech.

Mnoho se toho již napsalo o významu lesů pro zadržování vody a celkový vodní režim v krajině. Poslanec Jaroslav Martinů upozornil na obrovský problém výparu vody, který se za poslední desetiletí dramaticky zvedl v důsledku zvyšování teploty a sucha. Zmínil hynutí lužních lesů, rychlé usychání staletých dubových lesů a celkový nedostatek vody v krajině.

Obavy o osud lesů na Náchodsku vyjádřil poslanec Jan Birke. Město Náchod je poměrně významným vlastníkem lesů a kůrovec se k nim začíná dostávat z polské strany. S tím vyvstávají značné problémy. Čím větší sucho a teplo, tím lepší má kůrovec životní podmínky. Podle pana poslance zmíněná 1,15 mld. Kč zcela určitě nebude stačit, protože mnohem větší problém s kůrovcem přijde příští rok, který vidí jako velmi kritický. A proto podpořil ministra v jeho úsilí o navýšení finančních prostředků na podporu vlastníků lesů.

Poslanec Josef Kott vyjádřil názor, že na řešení současné situace v našich lesích by se mělo svými finančními možnostmi výrazně podílet i Ministerstvo životního prostředí.

Na jednání výboru byl pozván i člen předsednictva SVOL pan Radomír Charvát, který poukázal na vztahy mezi kácením lesů, nezalesněnými pasekami, vysokým výparem vody, ochlazováním či naopak oteplováním planety, poutáním uhlíku v mladých zdárně rostoucích lesích. Zdůraznil, že kůrovcová kalamita je v současné době kalamitou ekologickou, ale zároveň, a to úplně nejvíc, kalamitou ekonomickou. Pokud se nebude v zákonné lhůtě zalesňovat, tak nastane opravdový problém s vodou a celá společnost teprve pochopí význam lesů.

Letošní listopad byl druhým nejsušším v historii měření. Za měsíc spadlo v Česku průměrně osmnáct milimetrů srážek, což je osmnáct litrů vody na metr čtvereční. Horší byl pouze listopad 2011, kdy téměř nepršelo. Přitom lesy potřebují pravý opak, dlouhou zimu a hodně srážek.

Lidé dnes žijí stále víc odtrženi od reálného světa venkova, hospodaření a přírody. Ti, kteří nikdy nebyli v lese, neviděli veverku, neslyšeli kukačku nebo pozapomněli na význam lesů pro koloběh vody v přírodě, pak podléhají snadněji představě, že se stále ještě nic moc neděje, ale ono se děje.  Nelze spoléhat na zázraky, že na jaře kůrovec nevylétne.

My, vlastníci nestátních lesů proto znovu žádáme všechny poslance, aby při závěrečném hlasování o státním rozpočtu na rok 2019 mysleli na zachování a obnovu lesů pro příští generace.

Text pozměňovacího návrhu najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…