SVS: O nepoučitelném prodejci sádla a škvarků z jižních Čech

26.12.2015 10:25

Při kontrolách zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu se někdy úřední veterinární lékaři setkávají s případy, nad nimiž zůstává rozum stát.

SVS: O nepoučitelném prodejci sádla a škvarků z jižních Čech
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) začátkem prosince odhalila na farmářském trhu v Praze prodejce sádla a škvarků z jižních Čech, u něhož zjistila závažné hygienické nedostatky v kombinaci s klamáním spotřebitele. Dotyčnému přitom již v průběhu roku byla v souvislosti s prodejem škvarků udělena pravomocná pokuta v řádech desítek tisíc korun a za další podobné prohřešky je s ním vedeno několik správních řízení.

Kontrola 5. prosince 2015 na farmářském tržišti v Praze u prodejce (IČ: 638 59 556, se sídlem Mnatova 336, 397 01 Písek – „Ráj škvarků“) zjistila překročení teplot skladování a nedostatečné označení výrobků. Na prodávaném škvařeném vepřovém sádle a škvarcích chyběly v rozporu s předpisy jakékoliv etikety, případně z nich bylo patrné, že prodávané zboží má již téměř dva měsíce prošlé datum spotřeby. SVS přitom již například letos v lednu téhož prodejce přistihla při prodeji prošlých a neoznačených výrobků na farmářských trzích v Českých Budějovicích. Dotyčný zboží prodával, aniž by jeho výrobna byla schválena a registrována podle veterinárního zákona. Za tento správní delikt mu byla pravomocně uložena pokuta 50 000,- Kč.

SVS má v současnosti navíc doklady o tom, že dotyčný opakovaně prodával na různých místech republiky, přestože nemá povoleno vyrábět a dávat do oběhu živočišné produkty. V některých případech kontrole tvrdil, že produkty nejsou jeho, a účelově uvedl coby prodejce jinou osobu. Ani tato osoba však nebyla a není registrována ani schválena podle veterinárního zákona.

Vzhledem k výše uvedenému upozorňujeme organizátory farmářských trhů a návštěvníky trhů, že si mohou ověřit, zda prodejci a zejména výrobci živočišných produktů, kteří mají zájem na jejich trzích prodávat či prodávají, jsou pro tuto činnost registrováni nebo schváleni a registrováni. Veřejné seznamy jsou přístupné na internetových stránkách SVS: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/subjekty/p_zavody_p_client.php.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…