SVS: Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina prasat divokých

19.04.2018 17:12 | Zprávy

Státní veterinární správa (SVS) provedla mezi 10. 10. – 31. 12. 2017 plošný monitoring Aujeszkyho choroby (ACH) v populaci prasat divokých. V jeho rámci byla zjišťována přítomnosti protilátek ve vzorcích krve odebrané od všech divokých prasat ulovených na území ČR v tomto období.

SVS: Protilátky proti viru Aujeszkyho choroby má v ČR asi pětina prasat divokých
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V celé ČR bylo při tomto testování vyšetřeno celkem přes 82 tis. prasat divokých. Protilátky proti viru ACH byly zjištěny u 21 procenta vzorků. Důvodem testování byla potřeba aktualizace výsledků monitoringu ACH uskutečněného v letech 2011 až 2013 a rovněž redukce přemnožené populace prasat divokých podpořená výplatou zástřelného.

Procento prasat, která byla v jednotlivých krajích pozitivní na přítomnost protilátek proti ACH, se pohybovalo v rozmezí od 16,3 % až 28,8 %. Nejvyšší podíly pozitivních prasat byly zjištěny v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Co se týče oblastí v Čechách, nadprůměrná procenta pozitivních vzorků vykazují okresy Chomutov, Most, Hradec Králové, Jičín, Písek a České Budějovice.

„Z výsledků monitoringu vyplývá, že u zhruba 1/5 divokých prasat na celém území ČR se vyskytují protilátky proti viru Aujeszkyho choroby. Přítomnost protilátek potvrzuje výskyt viru v populaci divokých prasat a skutečnost, že část populace divokých prasat se s tímto virem v průběhu svého života setkala. Přítomnost protilátek neznamená, že všechna sérologicky pozitivní prasata jsou aktivními vylučovateli viru,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Přesto však u těchto zvířat stále existuje možnost vylučování původce do vnějšího prostředí, a to zejména při působení stresu či jiných faktorů ovlivňujících imunitní systém. Je tedy nadále aktuální věnovat pozornost prevenci infekce domácích zvířat.“

Vyšetření u prasat ulovených v letech 2011 až 2013 přineslo pozitivní výsledek ve 33 %. Na základě porovnání loňského monitoringu s výsledky předchozího šetření v letech 2011 – 2013, je tedy možné konstatovat mírně klesající trend procenta pozitivních, který koreluje i s hodnotou zjištěnou při monitoringu v roce 2004 – 47,6 %.

Aujeszkyho choroba je infekční onemocnění, postihující široké spektrum zvířat. Přirozeným hostitelem viru a jediným druhem, který přežívá infekci, je prase. Virem se mohou nakazit téměř všechny druhy savců kromě člověka a primátů. Primárním hostitelem a současně rezervoárem viru jsou prasata, u nichž se nákaza projevuje především nervovými a dýchacími příznaky s nejzávažnějším průběhem u selat. Ostatní druhy zvířat vykazují obvykle nervové příznaky doprovázené silným svěděním. Onemocnění u všech druhů, kromě prasat, končí vždy úhynem. Léčení Aujeszkyho choroby se neprovádí. Vakcinace je jedinou možností ochrany proti této nákaze a byla úspěšně použita při eradikaci této nákazy v chovech domácích prasat. Vakcína pro psy v současnosti neexistuje. Pro chovy domácích prasat prevence zavlečení nákazy spočívá v dodržování zásad biologické bezpečnosti. Prevence onemocnění loveckých psů znamená hlavně omezit kontakt psů s divokými prasaty a nekrmit psy syrovým masem či vnitřnostmi z divočáka. Tepelné ošetření masa určeného ke krmení psů je rozhodující, virus je totiž poměrně citlivý k vyšším teplotám. Naopak v chlazeném a mraženém mase zůstává virus aktivní až několik měsíců. Proto ani krmení psů dlouhodobě zmraženým masem či vnitřnostmi z divočáka není bezpečné bez tepelné úpravy.

Další informace k loňskému monitoringu Aujeszkyho choroby jsou dostupné na webových stránkách SVS.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…