SVS: Reakce na nepřesné informace o údajném blížícím se zákazu přímého prodeje drůbežího a králičího masa

11.12.2020 19:38

Zejména na internetu se v posledních týdnech rychle šíří nepřesné informace o údajném blížícím se konci výjimky pro prodej malého množství drůbeže, králíků a nutrií poražených přímo v hospodářství (v české legislativě upravuje tuto záležitost § 27a veterinárního zákona). Jedná se bohužel o zásadní nepochopení složité bruselské legislativy. V České republice k žádné změně nedochází a v nejbližší době nedojde.

SVS: Reakce na nepřesné informace o údajném blížícím se zákazu přímého prodeje drůbežího a králičího masa
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V ČR i celé EU je a nadále i po 31. 12. 2020 bude možné prodávat čerstvé maso drůbeže a zajícovců poražených přímo chovatelem v jeho hospodářství mimo schválená jatka a bez veterinární prohlídky. Výjimka, která „prodej ze dvora“ pro čerstvé drůbeží či králičí maso umožňuje není nijak časově omezena.

K 31. 12. 2020 skončí v EU jiná výjimka – a zde došlo při interpretaci legislativní změny k záměně. Tato výjimka dávala 11 let přechodné období členským státům, které před jejím zavedením takovou výrobu umožňovaly, aby svou legislativu uvedly do souladu s legislativou EU. Mezi tyto státy však ČR nikdy nepatřila. Česká legislativa nikdy neumožňovala výrobu a uvádění na trh masných výrobků a masných polotovarů z faremně porážené drůbeže a zajícovců, jejichž maso nebylo podrobeno úřední veterinární prohlídce.

Ukončení platnosti výjimky pro výrobu takových masných výrobků tedy nebude mít na české malé producenty a chovatele žádný vliv, dotkne se pouze výrobce v těch členských státech, které výjimku doposud umožňovaly.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…