SVS bude z důvodů prevence smrtelného onemocnění kontrolovat všechny zásilky čolků a mloků ze třetích zemí

03.09.2016 22:09

V posledních letech je v populaci čolků a mloků celosvětově pozorován zvýšený výskyt plísňového onemocnění, jehož původcem je Batrachochytrium salamandrivorans.

SVS bude z důvodů prevence smrtelného onemocnění kontrolovat všechny zásilky čolků a mloků ze třetích zemí
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Onemocnění se od roku 2013 rozšířilo i do některých zemí Evropské unie. Do EU bylo pravděpodobně zavlečeno dovozem mloků z východoasijských zemí. U čolků a mloků způsobuje infekci kůže, následné kožní léze, nechutenství, poruchy pohybu a končí smrtí. Zejména opakované dovozy mohou představovat nebezpečí zavlečení původce onemocnění i do dalších zemí EU. SVS se z výše uvedených důvodů rozhodla začít ode dneška kontrolovat důkladně všechny zásilky uvedených živočišných druhů ze třetích zemí. Zároveň upozorňuje jejich dovozce na nutnost dodržovat přísná protinákazová opatření.

Do ČR se mloci a čolci dováží především z USA, ale v menším množství i z Asie (Hong Kong, Singapur), a to především druhy rodu Cynops, Notophthalmus a Plethodon. Státní veterinární správa (SVS) pro každou zásilku zvířat ze třetích zemí vždy stanovuje dovozní veterinární podmínky, které musí dovážená zvířata splňovat. Tímto opatřením SVS chrání území ČR před zavlečením nakažlivých onemocnění. Zvířata jsou po dovozu na místo určení držena v izolaci několik dní odděleně od ostatních zvířat a jsou pod dozorem místně příslušné krajské veterinární správy.

Ačkoli v ČR doposud nebylo onemocnění způsobené Batrachochytrium salamandrivorans u mloků a čolků prokázáno, SVS si uvědomuje potencionální riziko ohrožení populace obojživelníků. Úřední veterinární lékaři se proto od 1. 9. 2016 zaměří při kontrolách na všechny zásilky zvířat ze třetích zemí, které budou obsahovat uvedené druhy. SVS současně upozorňuje všechny dovozce mloků a čolků do ČR na nutnost dodržovat přísná protinákazová opatření. Mezi ně patří zejména důsledná izolace po dovozu nových jedinců. Velmi důležité je především zabránit kontaktu dovezených exotických druhů s volně žijícími na území ČR.

Infekce se dokáže šířit kontaktem mezi zvířaty, infikovanou vodu, ale i mokrými předměty, proto je nutné dodržovat preventivní opatření, jako např. čištění terárií, ošetřování odpadních vod dezinfekcí vždy před jejich vypuštěním do kanalizace, dezinfekce nástrojů a předmětů vysoušením nebo teplem, udržování celkově čistého a suchého chovného prostředí. Dále je nutné používat při přepravě zvířat pouze dobře vyčištěné přepravní prostředky, uhynulá zvířata a předměty z chovného zařízení nikdy nevyhazovat do volné přírody bez předchozí dezinfekce, při zvýšených úhynech zvířat hlásit podezření z onemocnění soukromému veterinárnímu lékaři nebo místně příslušné krajské veterinární správě.

V případě, že by se onemocnění způsobené Batrachochytrium salamandrivorans v ČR prokázalo, SVS by okamžitě přijala příslušná veterinární opatření s cílem zabránit dalšímu šíření. Nejdůležitější je však prevence a obrovská odpovědnost samotných chovatelů a obchodníků, kteří v současné chvíli hrají při ochraně volně žijících obojživelníků v ČR před tímto onemocněním jednu z klíčových rolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …