SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách

16.10.2019 10:02

V souvislosti se záběry nevhodného zacházení s hospodářskými zvířaty na jatkách ve Všeticích ve Středočeském kraji, zveřejněnými na facebooku, podá Státní veterinární správa (SVS) trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat. Ústřední veterinární správa v souvislosti s případem začala prověřovat fungování stálého veterinárního dozoru na výše uvedených jatkách, který je v kompetenci Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj. V návaznosti na případ bude opakovaně prověřeno také fungování ostatních porážek v celé ČR.

SVS podá trestní oznámení pro podezření na týrání zvířat na jatkách
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Stání veterinární správa ihned po zhlédnutí předmětného videa začala případ prošetřovat. Platná legislativa mimo jiné omezuje například míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení zvířat a kopání do nich, jehož se personál na videu dopouští.

„Jednání zachycené na videu je na jakýchkoliv jatkách v České republice naprosto nepřijatelné. Kromě prošetření stávajícího případu jsem proto okamžitě nařídil SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

„SVS bezodkladně podá trestní oznámení na provozovatele jatek, aby bylo důsledně vyšetřeno vážné podezření z týrání hospodářských zvířat. Interně v rámci SVS prověříme práci inspektorů provádějících dozor na uvedených jatkách. Pokud šetření potvrdí jejich pochybení, vyvodíme vůči nim adekvátní důsledky,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Prověřeni budou také chovatelé, kteří dodali zvířata figurující na uvedených záběrech a také jejich přepravci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…