SŽDC: Cestujícím v Modřicích slouží opravená výpravní budova

10.08.2018 17:17

Moderní podobu získalo v uplynulých měsících nádraží v Modřicích, které je důležitým přestupním uzlem integrované dopravy Jihomoravského kraje. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes předala symbolický klíč od opravené výpravní budovy zástupcům města. Stavební práce za přibližně 5,5 milionu korun začaly v říjnu loňského roku a trvaly do konce letošního června.

SŽDC: Cestujícím v Modřicích slouží opravená výpravní budova
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„Tato stanice ležící v těsné blízkosti jihomoravské metropole plní důležitou roli v příměstské dopravě. Denně jí projde v průměru 1 300 cestujících, kteří přijíždějí nejen osobními, ale také spěšnými vlaky. Nyní mají k dispozici novotou zářící nádraží, které je pravým opakem dosud šedivé výpravní budovy,“ přibližuje náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Práce na přízemní výpravní budově zahrnovaly komplexní opravu objektu i části vnitřních prostor. Starou pálenou krytinu (bobrovku) nahradila nová, z glazované keramiky. Dále se provedla oprava konstrukce krovu, při které se vyměnily vadné prvky, došlo také k zateplení stropní konstrukce. Opravily se komíny, v případě nepotřebnosti se zrušily. Součástí střechy je i kompletně opravená hromosvodová soustava. Celkovou výměnou prošly klempířské prvky, okapy a svody.

Na fasádě se provedlo snesení narušené původní omítky, vyrovnání podkladu a nanesení nové omítky. Starý keramický soklový obklad nahradil nový kompaktní materiál z marmolitu. Na celém objektu se vyměnila okna, dveře a parapety. Ve vnitřních prostorách došlo k vybourání staré nerovné dlažby, kterou nahradila nová z keramických dlaždic, provedla se oprava omítek a elektroinstalace a také drobné opravy v již dříve zrekonstruovaných prostorách veřejných WC a výmalba. Na celém objektu se dále vyměnily zvukové reproduktory a stará osvětlovací tělesa.

V Jihomoravském kraji probíhají v současné době také rekonstrukce dalších výpravních budov. Práce v Kuřimi jsou již těsně před dokončením, přestavuje se rovněž budova v Břeclavi, díky které získá zčásti svou historickou podobu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…