SŽDC: Do oprav nádraží na jižní Moravě půjde 115 milionů korun

06.04.2018 17:11

V letošním roce naváže Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na probíhající rekonstrukce kuřimské a břeclavské výpravní budovy dalšími většími opravami v Modřicích nebo v Sokolnicích-Telnici. Současně se zahájí projektování modernizace mikulovského nádraží nebo staničních budov v Ivanovicích na Hané a Moravských Bránicích. Celkem letos vynaloží SŽDC do oprav a projektových prací téměř 115 milionů korun.

SŽDC: Do oprav nádraží na jižní Moravě půjde 115 milionů korun
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„V Jihomoravském kraji se větší investice rozběhly koncem loňského, respektive začátkem letošního roku. Konkrétně se jedná o kuřimské a břeclavské nádraží. Jen tyto akce spolknou téměř 100 milionů korun. V Kuřimi bude hotovo již letos na podzim, u rozsáhlejší stavby v Břeclavi si musíme počkat do srpna příštího roku. Nemalé částky poputují i do dalších stanic, jako jsou Sokolnice-Telnice nebo Nedvědice,“ říká náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola a zároveň dodává: „Většina rekonstrukcí se rozběhne letos na podzim, logicky se tedy stihne do konce roku proinvestovat jen část plánovaných nákladů. I tak je částka 115 milionů korun pěkný výsledek.“

Od loňského podzimu se opravuje kuřimská budova, která získá novou fasádu, výměnou či repasí procházejí všechny výplně. Nový nátěr a klempířské prvky dostane střecha. Realizují se také stavební úpravy především vnitřních dispozic. Rekonstruují se podlahy, izolace konstrukcí, elektroinstalace, řeší se i vytápění. Zároveň se počítá s komerčním využitím prostor vestibulu. Stávající nájemce projevil zájem o provoz kavárny a nutné stavební úpravy jsou již zohledněny v probíhající rekonstrukci.

Po nutné aktualizaci projektové dokumentace se v únoru rozběhly naplno práce na dokončení rekonstrukce břeclavské výpravní budovy. Stavebními úpravami se vytvoří nové prostory pro cestující v části původních pokladen, stavbou nového proskleného koridoru dojde ke vhodnějšímu propojení mezi nástupištěm 1B, terminálem autobusového nádraží a samotnou nádražní budovou. Výrazný dopad na dispoziční řešení drážní budovy má zrealizovaná výstavba sousedního autobusového terminálu, který umožňuje komfortní přestupy mezi autobusovou a vlakovou dopravou. Projekt také zohlednil úpravu průčelí budovy do původního stavu z konce 19. století. Opravují se i prázdné kanceláře v administrativní části budovy. SŽDC chce maximálně využít tyto prostory a jedná s orgány státní správy a samosprávy či dalšími institucemi o tom, aby do volných částí přesunuly své zaměstnance. Plánovaná stavba zakončí rekonstrukci celého břeclavského železničního uzlu.

V červnu dokončí SŽDC opravy střech v Rousínově, v Modřicích a ve Skalici nad Svitavou navíc také fasády. Ve Veselí nad Moravou bude do léta pokračovat rekonstrukce prostor pro cestující. Letošní rok je zároveň ve znamení projektování komplexních rekonstrukcí vybraných staničních budov. V případě hladkého průběhu prací, schvalovacích procesů a soutěží na zhotovitele počítá správce nádraží se zahájením jejich realizace ještě letos na podzim. Především se jedná o výpravní budovy v Sokolnicích-Telnici, Moravských Bránicích či Nedvědici. V letošním roce se také rozběhnou práce na rozvodech ve znojemské výpravní budově, v následujícím roce se naváže opravou střechy a fasády. Jedná se o dílčí opravu, kompletní rekonstrukcí projde nádraží nejdříve za 4 roky. Celkové náklady s ohledem na velikost objektu se předpokládají přes 90 milionů.

Další větší investiční akce se letos začnou projektovat. Mezi nejvýznamnější se řadí rekonstrukce nádraží v Mikulově na Moravě, Hrušovanech u Brna, Babicích nad Svitavou či Doubravníku. Samotné přestavby mohou začít nejdříve v roce 2019. 

Největší plánované investice do nádražních budov v Jihomoravském kraji
v letech 2018 a 2019
v mil. Kč
Břeclav 70
Sokolnice-Telnice 32,5
Hrušovany nad Jevišovkou 24,7
Kuřim 20,5
Moravské Bránice 18
Nedvědice 12,7
Znojmo 12
Modřice 5,5
Skalice nad Svitavou 4,7
Rousínov 4,5
Veselí nad Moravou 4,5
Projektová příprava (předpoklad zahájení prací 2019, 2020) v mil. Kč
Mikulov na Moravě 25
Hrušovany u Brna 21,6
Ivanovice na Hané 18,7
Babice nad Svitavou 9,7
Brno-Slatina 9
Doubravník 7,4

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…