SŽDC: Preventivní vlak bezpečné železnice míří do Brna

04.06.2018 21:30

Úspěšný projekt Českých drah a Správy železniční dopravní cesty „Preventivní vlak bezpečné železnice“ se i v letošním roce zúčastní projektu Brněnské dny bez úrazů. Na studenty ze středních škol bude čekat ve stanici Brno-Královo Pole od 5. do 7. června.

SŽDC: Preventivní vlak bezpečné železnice míří do Brna
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Preventivní vlak pořádají České dráhy ve spolupráci se SŽDC od roku 2007. Je určený pro žáky základních škol a studenty středních škol a učilišť. Projekt je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. Za deset let jeho existence prošlo unikátním vlakem přes 18 tisíc mladých lidí ze čtyřiceti měst.

„Společenská odpovědnost národního dopravce zahrnuje i oblast prevence na železnici. Každoroční statistiky nehod jsou pro České dráhy stále silným impulzem pokračovat právě v aktivitách v oblasti prevence. Z praxe víme, že většina nehod vzniká zcela zbytečně, ve většině případů nekázní, riskováním a často fatálním podceněním situace na straně řidičů a chodců. A také že k nejohroženějším patří věková skupina mladých mezi 14 a 19 lety. Aktivně a především soustavně se proto snažíme apelovat na děti a mládež a využíváme přitom i sekundárního efektu – můžeme jejich prostřednictvím ovlivňovat i dospělé v jejich okolí. Ukazujeme přímo v prostředí železnice, že je nutné respektovat zákon a dodržovat základní pravidla bezpečného chování,“ uvedl Michal Štěpán, člen Představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Správa železniční dopravní cesty jako provozovatel železniční infrastruktury podporuje tento projekt od samotného počátku. Na stanovištích Preventivního vlaku jsou vždy přítomni drážní hasiči z místně příslušné jednotky HZS SŽDC. Součástí jejich prezentace jsou ukázky cvičných zásahů, studenti si zde pod odborným vedením mohou vyzkoušet například poskytnutí první pomoci a důkladně se seznámit s hasičskou výstrojí a výzbrojí. 

V konferenčním voze Preventivního vlaku vyšetřovatelé SŽDC a PČR přednášejí studentům o tom, jak se na železnici správně chovat a seznamují je i s následky jednání lidí, kteří dobrovolně porušují předpisy a hazardují tak nejen se svým životem, ale i životy svých příbuzných nebo kamarádů. Zároveň je studentům promítán i poučný dokumentární hraný film „To nedáš!“, ve kterém SŽDC představuje pět reálných příběhů nebezpečného chování mladých lidí.

„Za dobu existence projektu Preventivní vlak prošly jeho speciálně upravenými vagony tisíce studentů. Na potenciální nebezpečí číhající na železnici musíme mladou generaci upozorňovat neustále. Mladí lidé si totiž mnohdy neuvědomují, že se jim během jedné vteřiny, například při oblíbeném přelézání odstavených vagónů, může změnit celý život. Pokud tyto činnosti provádějí na elektrifikovaných tratích, mohou o svůj život přijít, nebo jim elektrický výboj z trolejového vedení způsobí těžké popáleniny, jejichž léčba trvá často několik měsíců, je velmi bolestivá a následky v podobě nevzhledných jizev už nikdy nezmizí. Proto jsem přesvědčený, že podobné akce mají smysl a budeme je podporovat i v budoucnu,“ říká generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Vývoj střetů vlaku s osobami v České republice

Vývoj střetů vlaku s osobami v Jihomoravském kraji

Preventivní vlak vypravují České dráhy a Správa železniční dopravní cesty společně i s dalšími osvědčenými partnery:

Projekce se konají vždy od 8:15 do 14:15 hod. Délka cyklu pro jednu skupinu je přibližně 110 – 120 minut. Studenti a žáci do Preventivního vlaku přicházejí po předchozím objednání. Vstup je zdarma, veškeré náklady na tuto preventivní akci nesou organizátoři projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…