SŽDC: Skončila oprava výpravní budovy nádraží v Železné Rudě-Alžbětíně

30.11.2018 10:23

Středně velkou opravou prošla nádražní budova v Železné Rudě-Alžbětíně. Stanice je výjimečná tím, že leží přímo na hranici mezi Českou republikou a Německem. Opravu budovy z roku 1877 zahájila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v září 2017. Zhotovitelem prací byla společnost RAILSTAV, celkové náklady dosáhly výše 6 milionů korun.

SŽDC: Skončila oprava výpravní budovy nádraží v Železné Rudě-Alžbětíně
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Nádraží v Železné Rudě-Alžbětíně je spojnicí mezi bavorskou tratí z Plattlingu do Bavorské Železné Rudy a tratí Plzeň – Klatovy – Železná Ruda. Státní hranice prochází přímo prostředkem výpravní budovy a tím pádem rozděluje budovu na českou a německou část. Vzhledem ke své poloze uprostřed Šumavy je nádraží hojně využíváno turisty jak v letních, tak zimních měsících.

Revitalizace výpravní budovy zahrnovala především výměnu částí krovu a střechy, které byly ve velmi špatném stavu. Střecha nad celou budovou byla dále chemicky ošetřena a napuštěna speciální sanační ochrannou penetrací. Nové jsou také například klempířské prvky.

Dále se opravilo stávající obložení štítů střechy a obložení horních pater budovy. Přezdila se komínová tělesa tak, aby se jejich vzhled co nejvíce přiblížil historickému rázu budovy. Zásadně byl opraven i nástupištní přístřešek, kde byla vyměněna krytina a barevně sjednocena se všemi novými klempířskými prvky. Opravena jsou také všechna kamenná schodiště. Zajímavostí je nový vzhled fasády na nízkém přístavku v uličním traktu budovy, kde se realizoval náznak kamenné profilace, aby se vzhled co nejvíce přiblížil ostatní kamenné fasádě objektu. Příští rok bude následovat modernizace vnitřních prostor budovy železnorudského nádraží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…