SŽDC jednala se zástupci Středočeského kraje o prioritách v železniční dopravě

12.05.2018 12:01

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se setkala se zástupci Středočeského kraje s cílem řešit aktuální potřeby a nejbližší plány objednatele veřejné dopravy. Stěžejním tématem diskuze bylo řešení neutěšeného stavu na vybraných regionálních tratích, které zpomalují a komplikují vlakovou dopravu.

SŽDC jednala se zástupci Středočeského kraje o prioritách v železniční dopravě
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„Železnice sehrává klíčovou roli v rámci dopravní obslužnosti našeho státu. Vnímáme, jak dynamicky narůstá význam vlakové dopravy v samotném hlavním městě a ve Středočeském kraji. Jednoznačným úkolem SŽDC je zajistit spolehlivou infrastrukturu a řešit případné problémy. Neprodleně jsem proto reagoval na výzvu paní hejtmanky i primátorky. V letošním roce výrazně navýšíme příděl finančních prostředků na odstranění nejproblematičtějších omezení na tratích ve Středočeském kraji,“ přibližuje generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

František Petrtýl, radní Středočeského kraje pro oblast dopravy, vítá aktivní přístup vedení SŽDC: „Jsem rád, že se daly věci do pohybu po společném dopise naší paní hejtmanky s paní primátorkou. V něm Středočeský kraj i Praha společně upozorňovaly na neudržitelnou situaci stavu železničních tratí v našem regionu. Železnice je páteří dopravy v kraji a bylo by neúnosné, kdyby železniční infrastruktura v našem regionu chátrala.“

SŽDC má v dané problematice jasně stanovené priority. „Předpokládám, že ještě v letošním roce snížíme počet tzv. pomalých jízd a provozních omezení nejméně o 65 % oproti výchozímu stavu v závěru roku 2017. Především se zaměříme na tratě Praha-Balabenka – Poděbrady, Lysá nad Labem – Mělník, Praha-Smíchov – Karlštejn, Neratovice – Kralupy nad Vltavou, Kralupy nad Vltavou – Velvary, Poříčany – Nymburk město a tratě v oblastech Kutnohorska, Mladoboleslavska a v okolí Hostivice,“ upřesňuje Jiří Svoboda.

Plány správce infrastruktury reflektují krajské priority. „Nové vedení SŽDC nastolilo nový směr a začne opravovat tratě hlavní i ty lokální, které jsou velmi důležité pro přepravu místních obyvatel a také pro turistický ruch. Vítáme, že velkou opravou projde například úsek Posázavského pacifiku z Ledečka přes Kácov až do Zruče nad Sázavou. Větší opravy čekají také hlavní tratě v regionu. I nadále budeme detailně stav železniční infrastruktury ve Středočeském kraji se SŽDC řešit,“ doplňuje František Petrtýl.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…