SZPI: Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny

15. 8. 2016 16:49

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla cílenou kontrolní akci zaměřenou na správné označování nebalených potravin. Kontroly se uskutečnily ve všech typech maloobchodních prodejen v ČR, kde má SZPI kompetenci ke kontrole.

SZPI: Každý třetí prodejce špatně značí nebalené potraviny
Foto: SZPI
Popisek: SZPI
reklama

Inspektoři provedli celkem 179 kontrol u 125 prodejců, kde kontrolovali náležité označení nebalených potravin. To zahrnuje uvedení snadno čitelného údaje v těsné blízkosti nabízené potraviny obsahující mj. název potraviny, obchodní název a adresu sídla výrobce, informaci o třídě jakosti, zemi původu, přítomnosti alergenních složek a datu použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

Nedostatky byly zjištěny v 60 případech (33,7%), kdy došlo k porušení jednoho či více zákonných požadavků.

Nejčastěji inspektoři zjistili chybějící údaje o výrobci, obchodním názvu a adrese sídla výrobce (88% zjištění) a neuvedení úplného nebo zákonného názvu potraviny (67%). Ve 40 případech (67%) nebyly uvedeny informace o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost a ve 24 případech (40%) chyběly informace o datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti. V 5 případech absentoval údaj o obsaženém sladidle.

S kontrolovanými osobami Inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce a kontrole tohoto segmentu bude SZPI nadále věnovat pozornost.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Státní fond životního prostředí: 101 projektů usiluje o titul nejlepší adaptační opatření

20:29 Státní fond životního prostředí: 101 projektů usiluje o titul nejlepší adaptační opatření

Ve třetím ročníku soutěže Adapterra Awards, která hledá inspirativní projekty na zvládání dopadů kli…