SZPI: Potravinářská inspekce zjistila falšované extra panenské olivové oleje

20.12.2017 19:10

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v uplynulých měsících zaměřila na kontrolu dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje.

SZPI: Potravinářská inspekce zjistila falšované extra panenské olivové oleje
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Inspektoři odebrali k analýzám celkem 20 vzorků extra panenských olivových olejů různých zemí původu, které byly dodány na český trh.

Analýzy provedené v akreditovaných laboratořích SZPI také ve slovinské laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting potvrdily, že u 6 vzorků nešlo o „extra panenské“ oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality olejů. Tuzemští spotřebitelé tak byli klamáni nepravdivou deklarací na etiketě.

V pěti případech šlo o oleje evropského původu, v jednom případě o olej z Tunisu. Celkový přehled všech hodnocených vzorků naleznete v přiložené tabulce a na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly (včetně fotodokumentace).

Výsledky kontrol v průběhu několika let ukazují, že se do ČR dovážejí oleje, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii.

Přestože jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nelze je v žádném případě považovat za uspokojivé a Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce.

SZPI nařídila prodejcům stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…