SZPI: Téměř polovina ledů do nápojů v restauracích nesplnila limity

14.01.2018 19:17 | Zprávy

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se při kontrole provozoven společného stravování v roce 2017 zaměřili mj. na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů.

SZPI: Téměř polovina ledů do nápojů v restauracích nesplnila limity
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Nehody „koloběžkářů“ pod vlivem alkoholu skončily zraněním

16:26 Policie ČR: Nehody „koloběžkářů“ pod vlivem alkoholu skončily zraněním

Počet nehod koloběžek i jízdních kol na Chomutovsku roste, četnější jsou i zranění. Řidiči často ned…