SZPI zjistila v obchodních řetězcích další falšované masné výrobky z dovozu

08.06.2016 21:58

Při aktuálních kontrolách inspektoři Stání zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odebrali vzorky masných výrobků, u kterých chyběla část obsahu masa oproti informaci na obalu, v mase byla zjištěna přítomnost vody nepřiznané na obalu, nebo byl zaměněn druh masa.

SZPI zjistila v obchodních řetězcích další falšované masné výrobky z dovozu
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Werblinski - Konzerva s krůtím masem v balení 110g a s označením data minimální trvanlivosti do 10. 8. 2017, výrobce: Zaklady Miesne Werblinski Sp. z o.o. Debnialki Kaliskie 22, 62-800 Kalisz, Polsko. Výrobce na obalu deklaroval obsah masa 59%, laboratorní rozbor ale určil skutečný obsah masa na 46,7% a informace na obalu potraviny tak byla klamavá. Závadná šarže se nacházela v distribuci společnosti Kaufland Česká republika v.o.s.

KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZEK bez kosti a kůže, hluboce zmrazený, v balení 0,5kg a s označením data minimální trvanlivosti do 9. 3. 2017, šarže 20150309  a 13. 4. 2017, šarže 20160413, výrobce: IRSAHÚS Kft. ALBERTIRSA HOMOKRÉSZ II, země původu: Maďarsko. Výrobce na obal neuvedl žádnou informaci o přítomnosti přidané vody a spotřebitel se tak mohl domnívat, že se jedná o čistou svalovinu. Laboratorní analýza hodnotící poměr bílkovin a vody ale prokázala přítomnost vody v množství nad přirozené hodnoty vody ve svalovině. Výrobce tak klamal spotřebitele. Výrobek se nacházel v distribuci společnosti AHOLD Czech Republic, a.s.

PIKOK Chalupářské vepřové maso, v balení 300g s označením data minimální trvanlivosti do 2. 3. 2018, šarže  L2852, Výrobce: PAMAPOL S.A., ul. Wieluńska 2, 97-438 Rusiec, Polsko. Výrobce na obalu uvedl obsah masa v hodnotě 89%, laboratorní analýza ale stanovila podíl masa na 77,1%, etiketa tak klamal spotřebitele ohledně skutečného obsahu masa. Potravina se nacházela v distribuci společnosti LIDL Česká republika v.o.s.

BEST-Šunková Delikatesa KRŮTÍ, v balení 120g, s označením data minimální trvanlivosti do 16. 2. 2019, dovozce: LASKA Dalboss, spol. s r.o., Wichterlova 10, 182 00 PRAHA 8, ČR, země původu: Polsko. Výrobce na obalu uvedl ve složení pouze krůtí maso, laboratorní analýza ale potvrdila i přítomnost nedeklarovaného masa vepřového a informace na obalu tak uváděla spotřebitele v omyl ohledně druhu použitého masa. Inspekce nevyhovující vzorek odebrala u prodejce Hoan Nguyen Van, 168, 79812 Vrbátky, který ji dle dokumentace koupil v provozovně spol. Kaufland Česká republika v.o.s.

BEST-Šunková Delikatesa KUŘECÍ, v balení 120g, s označením data minimální trvanlivosti do 23. 12. 2017, dovozce: LASKA Dalboss, spol. s r.o., Wichterlova 10, 182 00 PRAHA 8, ČR, země původu: Polsko. Výrobce na obalu uvedl ve složení pouze kuřecí maso, laboratorní analýza ale potvrdila i přítomnost nedeklarovaného masa vepřového a informace na obalu tak uváděla spotřebitele v omyl ohledně druhu použitého masa. Inspekce nevyhovující vzorek odebrala u prodejce Hoan Nguyen Van, 168, 79812 Vrbátky, který ji dle dokumentace koupil v provozovně spol. Kaufland Česká republika v.o.s

SZPI nařídila stáhnout dosud nevyprodané závadné šarže z tržní sítě a zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…