Samici puštíka bělavého vyléčili záchranáři, zítra ji vypustí zpět do přírody

29.04.2015 17:46

Záchranná stanice v Bartošovicích v Moravskoslezském kraji se dlouhodobě zabývá ochranou ptáků a živočichů. Zítra dopoledne vypustí na lesních pozemcích lesní správy Rožnov pod Radhoštěm v lokalitě Veřovických vrchů samici puštíka bělavého, která po střetu s autem utrpěla v září loňského roku frakturu pažní kosti na levém křídle.

Samici puštíka bělavého vyléčili záchranáři, zítra ji vypustí zpět do přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Puštík bělavý patří mezi zvláště chráněné živočichy. Stabilní populace, přibližně 20 až 30 párů, žije u nás pouze v Beskydech. „Puštík bělavý je výrazně větší než puštík obecný. Má charakteristický hlas, výrazným znakem jsou pak poměrně dlouhá ocasní péra. Je vázaný na horské lesní komplexy, vyhledává staré bučiny a porosty pralesního charakteru,“ vysvětluje specialista ochrany přírody Martin Hromádka ze zlínského krajského ředitelství podniku Lesy ČR.

Zranění samice puštíka se zahojilo bez následků, postižené kosti srostly po několikaměsíční rehabilitaci. V záchranné stanici v Bartošovicích je tento druh poměrně vzácným pacientem. „Zítra bude zdravá samice vypuštěna zpět do přírody,“ dodává předseda záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…