Sanatoria Klimkovice: Světový Den mozkové obrny si připomenou zábavou i odborným programem, otevírat se bude nové dětské hřiště

04.10.2021 20:29 | Tisková zpráva

Světový Den mozkové obrny si připomenou Sanatoria Klimkovice ve středu 6. října společným odpolednem s pestrým programem pro děti a odbornými přednáškami k tématům, která trápí lidi s tímto onemocněním a jejich blízké.

Sanatoria Klimkovice: Světový Den mozkové obrny si připomenou zábavou i odborným programem, otevírat se bude nové dětské hřiště
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Součástí setkání bude také otevření nového Oranžového hřiště u klimkovického lesoparku v režii spolku Čisté Klimkovice. Vstup na celý program v dětské léčebně je zdarma jak pro klienty lázní, tak pro návštěvníky.

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

Od 14 hodin se děti mohou těšit na společné hry a tvůrčí dílny například s pískováním, které od 18 do 19 hodin završí dětská diskotéka s Dj Mašinkou. V nabídce budou zážitkové lázeňské procedury a možnost prohlédnout si i vyzkoušet různé rehabilitační, ergoterapeutické a kompenzační pomůcky pro lidi s postižením. Zájemci si v balančním centru otestují rehabilitační přístroje, volně přístupný bude rehabilitační gyroskop. Pro maminky bude k dispozici relaxační místnost s líčením.  V dětské léčebně bude instalovaná také výstava tvorby malých klientů Sanatorií Klimkovice.

Pro zájemce budou přednášet špičkoví specialisté ve svých oborech. Jednou z nejuznávanějších odbornic na rehabilitaci dětí s mozkovou obrnou je primářka rehabilitace Fakultní nemocnice Ostrava Irina Chmelová, která vystoupí od 14 hodin. Pacienty s mozkovou obrnou vedle pohybových potíží často trápí také různé typy očních vad, proto bude ve 14.25 následovat přednáška Pavlíny Prymusové z očního centra Vidum. Kompenzační pomůcky představí ve 14.50 Jana Vaverková ze společnosti Spektra v.d.n., která nabízí řešení i při těžkých formách hendikepu. Radim Šojdr z Kompetenčního centra Otto Bock poskytne v 15 hodin informace o technologických novinkách a aktuálních možnostech protetiky. U zavádění intenzivní neurorehabilitace pro děti s mozkovou obrnou v klimkovických lázních stála vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice Romana Holaňová, s jejímž zásadním přispěním se celý koncept přivezený ze zahraničí postupně rozvíjel. Hovořit bude od 15.25 o programu intenzivní neurorehabilitace pro děti s DMO, který je nově od loňského roku hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

„Intenzivní neurorehabilitiaci jsme jako první lázeňské zařízení v České republice začali za přispění odborníků ze specializované kliniky v americkém Michiganu v Sanatoriích Klimkovice zavádět před více než deseti lety. Koncept jsme postupně rozvíjeli, obohacovali, naši fyzioterapeuti získávali zkušenosti. Zjistili jsme, jak potřebná je multioborová spolupráce, komplexní a zároveň individuální přístup ke každému klientovi. Vedle pohybových omezení dnes s pacienty opakovaně pracujeme na minimalizaci souvisejících zrakových či logopedických vad, zlepšení kognitivních funkcí a psychického stavu. Věnují se jim proto také logopedi, tyflopedi, ergoterapeuti, psychologové. Navíc nám pomáhají sofistikované přístroje včetně robotických,“ uvedla Romana Holaňová.

Důležitou součástí programu bude v 16 hodin slavnostní otevření veřejného dětského hřiště, které vyrostlo poblíž dětské léčebny klimkovických lázní. Vybudoval ho spolek Čisté Klimkovice se zásadním finančním příspěvkem Nadace ČEZ ve výši 700 tisíc korun. Za posledních pět let je to nejvyšší podpora, kterou nadace ČEZ poskytla.

„Hřiště navazuje na náš lesní park, který postupně budujeme a doplňujeme o další hrací, ekologické i estetické prvky už od roku 2011. Do parku přijíždějí za odpočinkem celé rodiny jak z našeho města, tak z okolí, k procházkách ho využívají malí i velcí klienti lázní. Děti nyní budou mít další místo pro zábavu na hřišti, kde se budou potkávat návštěvníci spolu s klienty lázních. Vzniká tak zcela přirozený prostor pro integraci,“ řekl předseda spolku Čisté Klimkovice Jakub Unucka.   

Na hřišti je třináct herních prvků, některé s dopadovými plochami, takzvanými grass deskami, a dále osm laviček. Moderní vybavení je kovové, ošetřené pozinkováním. 

Světový den mozkové obrny připadá na 6. října. Mozková obrna je neprogresivní (nepostupující) postižení hybnosti způsobené poškozením vyvíjejícího se mozku v období prenatálním, během porodu i krátce po porodu. Postižení části mozku se během života neprohubuje, bez intenzivní terapie se ale zásadně zhoršuje jeho hybnost. Proto je pro pacienty s tímto postižením důležitá specifická neurorehabilitační léčba. Na celém světě trpí dětskou mozkovou obrnou odhadem 17 milionů lidí. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR uvádí, že v roce 2018 bylo v České republice evidováno 3751 dětí do 18 let s dětskou mozkovou obrnou vykázanou na pozici hlavní diagnózy, ovšem podle informačního portálu pro osoby se specifickými potřebami Helpnet jsou odhady zástupců zařízení, v nichž se pacienti s tímto onemocněním léčí, daleko vyšší, hovoří se až o 20 tisících. Zároveň počty dětí s mozkovou obrnou v posledních letech narůstají. K důvodům patří například stále se zvyšující věk rodičů a pokrok ve vědě, zejména v prenatální medicíně a neonatologii, takže se daří zachraňovat dříve narozené děti například s nízkou porodní hmotností nebo vrozenými postiženími. V Sanatoriích Klimkovice, která jako první v České republice začala již v roce 2011 zavádět intenzivní neurorehabilitaci, ročně rehabilituje přibližně 600 klientů. Od loňského roku velká část dětských pacientů využívá programy intenzivní neurorehabilitace nově hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …