Sanatoria Klimkovice otevřela nové lokomoční centrum dětské léčebny

20.02.2015 11:51

Nové lokomoční centrum dětské léčebny, které Sanatoria Klimkovice slavnostně otevřela ve čtvrtek 19. února 2014 po měsíčním úspěšném zkušebním provozu, jsou dalším krokem k přeměně standardních lázní ve špičkové neurorehabilitační centrum. Unikátní tělocvična soustředí sofistikované rehabilitační přístroje a zařízení určené pro nácvik toho základního lidského pohybu, tedy chůze. Trénovat chůzi v ní mohou, právě díky speciálním přístrojům, i děti, které bez pomoci zatím nemohou samy ani stát.

Sanatoria Klimkovice otevřela nové lokomoční centrum dětské léčebny
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Investici do zdraví dětí podpořila částkou 200 000 korun Nadace ČEZ, významně přispěl také Nadační fond Vítkovice Steel. Obdobné lokomoční centrum pro děti v jiných českých lázních prozatím není. Náklady na jeho vybudování v klimkovických lázních byly zhruba 2 miliony korun, z toho na stavební úpravy padl jeden milion. Je v něm celkem osm speciálních zařízení a několik rotopedů.

„Už z dřívější spolupráce víme, že v Sanatoriích Klimkovice jsou děti v péči těch nejlepších odborníků. Rádi jsme proto přispěli také na to, aby tito odborníci mohli malé pacienty léčit prostřednictvím nejmodernějších technologií,“ komentoval to předseda představenstva a generální ředitel společnost ČEZ ESCO Michal Rzyman. Nadace ČEZ přispěla 200 tisíc korun na rehabilitační chodník Therapie, který stojí přes 316 tisíc korun. Aby ho mohli využívat i pacienti, kteří nedokážou bez pomoci stát, zkombinovaly ho klimkovické fyzioterapeutky s prvky z jiné rehabilitační metody KlimTherapy. Nově vzniklému zařízení, využívajícímu jako oporu gumové pásy, začali v lázních říkat Spiderwalk.

Nejdražší přístroj Thera-trainer Balo, který umožňuje nácvik rovnováhy ve vertikální poloze zcela nechodícím pacientům, stál 412 tisíc korun. Nadační fond Vítkovice Steel na něj poskytl příspěvek ve výši 300 tisíc. „Z otevření lokomočního centra máme radost hned dvojnásobnou. Jednak jde o projekt, který je smysluplný, protože zde v klimkovických sanatoriích bude sloužit velkému množství dětí, zároveň je to také první realizovaný projekt z celkem 36, který Nadační fond Vítkovice Steel letos podpořil,“ uvedl za správní radu Nadačního fondu Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

„Přístroje jsou pro nás velkým pomocníkem. Díky nim se nám uvolní ruce, jimiž bychom jinak museli pacientovi poskytovat oporu, abychom s ním mohli cvičit, korigovat jeho pohyb,“ objasnila fyzioterapeutka Jana Trnovcová. Lokomoční centrum budou využívat jak děti, které do klimkovických lázní přijíždějí na rehabilitační pobyty hrazené zdravotními pojišťovnami, tak malí pacienti, kteří absolvují specializované neurorehabilitační programy. Většinou se jedná o klienty s dětskou mozkovou obrnou nebo po úrazech mozku. Intenzivní terapií se přitom u mnohých pacientů dá dosáhnout výrazného zlepšení.

„Lokomoční centrum je místo určené zejména pro aplikaci, a tím i značně lepší fixaci nových pohybových vzorů získaných v rámci individuálního cvičení toho nejtypičtějšího lidského pohybu - chůze. Chůze je komplexní pohyb a skládá se z mnoha dílčích částí. Lokomoční centrum nabízí trénink chůze na mnoha úrovních dle aktuálního stavu a potřeb dítěte. Je vhodné tedy i pro děti, jejichž psychomotorické postižení umožňuje pouze přístrojovou vertikalizaci (postaví se jen za pomoci přístrojů). Pro zlepšování vzpřimovacích reakcí těchto dětí je velice důležitá stimulace hlubokých pohybových čidel a stimulace rovnovážného ústrojí,“ objasnila vedoucí rehabilitace Sanatorií Klimkovice Romana Holáňová.

Otevření centra vítají především rodiče dětí s různým neuro-pohybovým postižením. „Lokomoční centrum je další velkou pomocí pro naše postižené děti. Navazuje na předcházející, už zavedené špičkové rehabilitační metody, nabízí velké možnosti pro kvalitní a intenzivní rehabilitaci dětí s dětskou mozkovou obrnou, což první výsledky ze zkušebního provozu už potvrzují,“ konstatoval Miloš Svoboda z Asociace dětí s dětskou mozkovou obrnou. Podle něj je ale velkým omezením celý systém rehabilitační péče v Česku, protože zdravotní pojišťovny hradí rehabilitaci jen ve velmi omezeném v rozsahu, který nezajistí ani udržení aktuálního stavu malého pacienta, natož jeho zlepšení. „Přitom je evidentní, a i v klimkovických lázních máme mnoho příkladu ze specializovaných programů hrazených klienty, že zlepšení při intenzivnější rehabilitaci může být i velmi výrazné, mnohdy až překvapivě. Je to i případ lokomočního centra," prohlásil Miloš Svoboda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…