Sanatoria Klimkovice rekonstruují vanové oddělení dětské léčebny

29.12.2020 18:37

Vanové oddělení dětské léčebny určené ke koupelím se v současnosti kompletně rekonstruuje v Sanatoriích Klimkovice. Je to poslední terapeutický provoz budovy B, který ještě není modernizován. Pro jeho přestavbu lázně využily prosincové odstávky provozu.

Sanatoria Klimkovice rekonstruují vanové oddělení dětské léčebny
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Rekonstrukce odstartovala v závěru listopadu, kdy se uzavřela dětská léčebna, hotova bude v polovině února příštího roku. Za zhruba 10 milionů korun ji provádí stavební firma Bílý.

„Komfort vanového oddělení už nebyl pro naše klienty dostatečný. Bylo náročné ho dostatečně vytopit. Staré vany nepůsobily vlídně, komplikovaný byl systém přenášení oblečení dětí ze šatny do lehárny, kde bylo pohodlnější děti oblékat. Na dlouhých chodbách, jejichž prostor zůstával nevyužitý, táhlo. Nové řešení přinese dětem i rodičům větší pohodlí. Odkládat věci se budou v prostorných, pohodlných kabinkách, kam bude možné vjíždět kočárkem nebo s invalidním vozíčkem. Zcela odpadne přenášení dětí přes chladnou chodbu,“ uvedla vedoucí fyzioterapie Sanatorií Klimkovice Romana Holáňová.  

Děti, které potřebují zvedák, ho budou mít samozřejmě stále k dispozici. Převlékací kabinky budou nově také u bazénu. Aktuálně už jsou hotovy všechny bourací práce, je vysekaná podlaha, do které se bude vkládat podlahové topení, jsou vybourané příčky a prostupy ve stropech pro vzduchotechniku.

„Hned na začátku roku se začne s instalatérskými pracemi na vodovodu, kanalizaci a vzduchotechnice, budou se vyzdívat nové příčky a připravovat podlahy,“ informoval stavební technik Sanatorií Klimkovice Michal Malina.

Práce pokračují podle harmonogramu. Stavebníci budou pracovat denně vyjma 1. ledna. V minulosti už firma s obdobným nasazením rekonstruovala šatny, vstupní prostory a sociální zařízení u bazénu.

„Z vybouraných podlah a příček jsme už odvezli 28 dvanáctikubíkových kontejnerů sutě.  Budeme pracovat i na Silvestra a začneme hned zase 2. ledna, ať stihneme domluvené termíny,“ řekl majitel společnosti Richard Bílý. 

Ke koupelím se v Sanatoriích Klimkovice využívá především přírodní léčivý zdroj jodobromová solanka, která se čerpá z podzemního třetihorního moře. Jodobromová voda zlepšuje prokrvení organismu, posiluje imunitní systém, zmírňuje spasticitu, vede k regeneraci chrupavky, zmírňuje zánětlivé projevy a působí analgeticky. Při koupeli se jód vstřebává nejen kůží, ale také sliznicemi. Díky sublimačním schopnostem elementárního jódu, který se snadno vypařuje do atmosféry, vzniká nad hladinou koupele prospěšné jodové mikroklima.

Další formou jsou přísadové koupele, které mohou být podle potřeb a diagnóz pacientů aromatické, bylinné, magnéziové, sirné, rašelinové nebo s mořskou řasou. Koupele ve vodě o teplotě 37 až 38° C trvá většinou 20 minut, poté se aplikuje suchý zábal.  

Sanatoria Klimkovice jsou v současnosti mimo provoz. Uzavíraly se 16. prosince kvůli nedostatečně zaplněné kapacitě poté, co odborní ani praktičtí lékaři nevypisovali kvůli epidemii nemoci covid-19 lázeňské poukazy a nemocnice odkládaly plánované operace velkých kloubů, po jejichž výměnách jezdí pacienti rehabilitovat do lázní. Znovuotevření lázní je naplánováno na 4. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…