Sanatoria Klimkovice se připravují na náročný rok

19.12.2018 18:50

Letošní ekonomické výsledky Sanatorií Klimkovice jsou dobré, mírný pokles zisku při růstu výnosů je důsledkem stupňující se snahy Sanatorií Klimkovice stále zkvalitňovat rehabilitační péči, což je v současných podmínkách na trhu práce spojeno s vysokými náklady na stabilizaci a zkvalitnění personálu. Na poklesu se také podílí rostoucí ceny vstupů, zejména energií.

Sanatoria Klimkovice se připravují na náročný rok
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

V roce 2019 se budou Sanatoria Klimkovice soustředit na další rozšíření komplexnosti služeb pro pacienty s neurologickými postiženími, připravují nové terapie například k rehabilitaci zraku.

V návaznosti na jednání s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami k studii účinků intenzivní neurorehabilitace u dětí s dětskou mozkovou obrnou a obdobnými neurologickými onemocněními, kterou klimkovické lázně zpracovávaly v letech 2016 až 2018, se Sanatoria Klimkovice v polovině prosince obrátila s žádostí o stanovisko a případně navržení dalšího postupu na odbornou Společnost rehabilitační a fyzikální medicíny České lékařské společnosti J. E. Purkyně. 

Letošní ekonomické výsledky Sanatorií Klimkovice jsou obdobné, jako v předchozích dvou letech, i když se oproti roku 2017 očekává opět mírný pokles zisku o zhruba 3 miliony korun. Výnosy vzrostly o 2,9 procenta na celkem 344 milionů korun, náklady o 4,6 procenta na 299 milionů korun, zisk po zdanění by tak mohl být 45 milionů korun. Na růstu nákladů se nejvíce podílel nárůst mezd o cca 8 procent a nárůst cen energií o 7 procent. 
„Potřebujeme zejména zdravotnický personál s vysokou kvalifikací, protože jen erudovaní a zapálení fyzioterapeuti, lékaři a další zdravotníci zajistí opravdu kvalitní rehabilitační péči pro naše pacienty. Ale na trhu práce je citelný nedostatek kvalifikovaného personálu. Když se k tomu přidá strmý nárůst cen energií, očekáváme velký finanční tlak na hospodaření v roce 2019. To vytvoří prostor ke stagnaci, nebo dokonce k poklesu finanční výkonnosti. Nejsložitější výzvou pro rok 2019 tak bude vypořádat se s touto situací a zajistit stabilizaci personálu při zachování zdravého finančního vývoje,“ uvedl prokurista Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík.

Stejně jako v předchozích letech i letos se téměř veškerý zisk investuje do dalšího rozvoje lázní. V roce 2018 šlo na významné opravy a investice zhruba 28 milionů korun.  V únoru 2018 skončila výstavba deseti apartmánových domů. Klasické klíče k pokojům klientů nahradil bezpečnější kartový systém, byla dokončena poslední etapa výměny oken v celém komplexu lázní, v gastro provozu přibyl nový mycí stroj na nádobí. Podstatnou investicí v léčebném úseku byla obměna technologických jednotek obou bazénů dětské i dospělé léčebny. „Původní jednotky byly v provozu od otevření lázní v roce 1994, takže už neodpovídaly aktuálním standardům. Jejich výměnou jsme dosáhli lepšího tepelného komfortu a odvlhčování prostor obou bazénů,“ doplnil prokurista Dejčík. 

Sanatoria investovala samozřejmě také do nového přístrojového vybavení zkvalitňujícího rehabilitační péči.  

 „V letošním roce jsme zakoupili další Redcor Profesional. Mohli jsme tak zvýšit počet individuálních tělocvičen, které jsou vybaveny terapeutickou pomůckou sloužící ke zjednodušení, nebo naopak ztížení cvičební jednotky dle potřeb pacienta. Dále přibyly zvedací jednotky Roomer, jež slouží k manipulaci a přesunu imobilních pacientů do van. Pořídili jsme další aktivní motodlahy Artromot Aktive, které využíváme nejen k samotnému pasivnímu rozcvičování dolních končetin po implantovaných kloubních náhradách, ale také k aktivnímu cvičení dané končetiny. Novým jsme nahradili dosluhující terapeutický laser PhysioGo 400, který slouží k urychlení a zlepšení hojení pooperačních jizev. Na dětské části vzniklo balanční centrum, které mohou využívat všichni terapeuti k individuálnímu cvičení s klienty. Je vybaveno množstvím rehabilitačních pomůcek, které nelze mít ve větším počtu na každé cvičebně. A jelikož přibývá dětí se senzorickými poruchami, doplňujeme také vybavení vhodné pro terapie senzorické integrace, naposledy například senzorický mandl.“ informovala vedoucí fyzioterapie Romana Holaňová. 
Pro příští rok jsou v plánu rozsáhlé investice v budově dětské léčebny, kde se bude na červeném oddělení budovat klimatizace. Rekonstruovat se bude pracoviště parafínu a neurorehabilitace. Stavební práce budou hotovy v závěru března. „Koncem příštího roku bychom rádi zrekonstruovali vanové oddělení na dospělé léčebně, ale konečné rozhodnutí padne až podle vývoje finanční situace,“ dodal Jozef Dejčík. 
Každopádně čeká Sanatoria Klimkovice na přelomu let 2019 a 2020 realizace nového vrtu jodobromové solanky. „Začali jsme vyřizovat územní rozhodnutí pro náhradní vrt za vrt, který přestal dávat kvůli technickému stavu jodobromovou solanku. Další tři vrty jsou normálně v provozu a kapacitně nám pro běžný provoz stačí,“ řekl prokurista.

Lázně chtějí nadále sledovat nejnovější trendy i v přístrojovém vybavení. Odborní pracovníci pravidelně navštěvují sympozia a veletrhy doma i v zahraničí, kde vybírají vhodná zařízení a hledají inspiraci pro rozvoj terapeutických programů. „Od nového roku zařazujeme nově intenzivní terapii Manus Reha v délce 1,5 hodiny s denní frekvencí. Soustřeďovat se bude na rehabilitaci horní končetinu. Pro tuto terapii využijeme další nový přístroj Bioness H 200určený k funkční elektrické neurostimulaci v kombinaci s protrahovaným polohováním na speciálních dlahách a dalšími terapeutickými prvky. Účelem je co nejvíce ovlivnit spastickou ruku. Do tohoto programu budeme zařazovat pacienty, kteří nejsou vhodní pro CI Therapy, nebo naopak potřebují intenzivnější péči, než nabízí rozsah standardní lázeňské péče“ sdělila Romana Holáňová.

Protože se zvláště odborní pracovníci sanatorií denně setkávají s životními osudy rodin, které pro své blízké těžko shánějí prostředky na programy intenzivní neurorehabilitace nehrazené zdravotními pojišťovnami, založily lázně v loňském roce transparentní účet nazvaný Strom přání. Z peněz, jimiž přispívají různí dárci, se hradí speciální programy pacientům, kteří se do programu přihlásí. „Do Stromu přání se zatím nahlásilo šestnáct pacientů, z toho devět dětí. Za  necelé tři měsíce se od dárců podařilo získat celkem 233 540 korun. Šestiletá Eva Nekulová už dosáhla cílové částky a na jaře absolvuje program RehaKlim, na který jede již po šesté. Evička trpí dětskou mozkovou obrnou, která ji byla diagnostikována ve dvou letech. Viditelných výsledků dosahuje, když programy intenzivní neurorehabilitace absolvuje minimálně dvakrát za rok,“ uvedla koordinátorka speciálních programů i Stromu přání Petra Moravcová. Bohužel Evičku není možné pozvat dříve, protože na intenzivní neurorehabilitační programy jsou čekací lhůty, kapacita lázní je zcela naplněna.

Strom přání využívají rodiče malých pacientů, kterým jsou ochotni přispět například jejich zaměstnavatelé, obce, v nichž žijí, organizace, ve kterých se angažují. Jelikož nechtějí většinou posílat finanční dary na soukromé účty rodičů, potřebují k tomu oficiální účet, s  možností dostat potvrzení o daru, který je odečitatelnou položkou z daní.

Vlajkovou lodí Sanatorií Klimkovice zůstanou i v roce 2019 specializované intenzivní neurorehabilitační programy pro pacienty s různými typy neurologických postižení, a to především KlimTherapy a jeho modifikace a CI Therapy. V posledních třech letech se navíc klimkovické lázně soustředí na komplexnost poskytované rehabilitační péče. Vedle celého těla se věnují také eliminaci dalších potíží, jež pacienty s neurologickým postižením trápí. 
Postupně se rozvíjí hlavně klinická logopedie, jejíž součástí je léčba dysfagie, což je porucha polykání. K přístroji VitalStim, který využívá elektrických impulsů o síle až 25 miliampér, přibude další zařízení NeuroTrac MyoPlus Pro, jež disponuje elektrickými impulsy o síle až 90 miliampér a stimuluje nadjazylkové svaly. Oba přístroje dokáží také zpětně informovat klienta o jeho aktuálním napětí a síle jednotlivých polknutí a tím mu umožňují se zlepšovat. Sanatoria Klimkovice budou jediným rehabilitačním pracovištěm v České republice, které bude využívat oba tyto přístroje. „S těmito dvěma přístroji budeme schopni léčit až 90 procent klientů s diagnózou dysfagie,“ uvedla doktorka Lenka Dzidová, vedoucí úseku klinické logopedie, psychologie a speciální pedagogiky v Sanatoriích Klimkovice.

Naprostou novinkou bude zavedení sofistikované zrakové terapie. „Už nyní jsme u některých pacientů například v rámci terapií v místnosti Snoezelen rehabilitovali jejich okohybné svaly, ale zatím jsme neměli možnost měřit výsledky. Nyní pořizujeme speciální Program pro diagnostiku a terapii strabismu, který umožní nejen samotnou rehabilitaci a tím i zvětšování rozsahu očních pohybů, ale zároveň nám poskytne informaci o výsledku terapie,“ objasnila doktorka Dzidová. Zrakové poruchy jsou častým doprovodným problémem různých neurologických onemocnění. Jejich následkem se pacienti neorientují v prostoru, nebo se také špatně pohybují, protože například pohyb očí směřuje jinam než pohyb těla. Proto považují Sanatoria Klimkovice zařazení zrakových terapií do svého portfolia za významný krok ke komplexnosti léčby pacientů s neurologickými onemocněními. 

 Už v lednu odstartuje také upgrade interaktivního Snoezelenu pro děti, speciální terapeutické multismyslové místnosti. „Většina pacientů s neurologickým postižením se k nám opakovaně vrací. Proto chceme změnit prostředí Snoezelenu, aby děti měly zase nové podněty a aby je terapie ve Snoezelenu bavila ještě více. Původní software, který evokoval prostředí kosmické lodě a vzdálené planety, nahradí kouzelný les, v němž bude možné čarovat. Průvodcem bude klientovi postava zvířátka. Změna si vyžádá také stavební úpravy místnosti,“ vylíčila dr. Lenka Dzidová.  

Jednání na ministerstvu zdravotnictví ke studii účinků intenzivní neurorehabilitace u dětí s dětskou mozkovou obrnou a obdobnými neurologickými onemocněními, kterou klimkovické lázně zpracovávaly v letech 2016 až 2018, se za účasti zástupců zdravotních pojišťoven uskutečnilo v Praze 5. prosince. Ministerstvo a zástupci pojišťoven  nereflektovali návrh klimkovických lázní na zpracování pilotního projektu, s tím že bez vyjádření odborné společnosti není možné uvedený pilotní projekt schválit. 

„Z jednání, na které nás pozvalo ministerstvo zdravotnictví, vyplynulo, že se k dalšímu postupu musí vyjádřit odborná Společnost rehabilitační a fyzikální medicíny. Zaslali jsme jí proto v minulém týdnu dopis spolu s žádostí o doporučení, jaké navrhnout na základě výstupů studie změny a standardizace v rehabilitaci dětí s dětskou mozkovou obrnou. Podle reakce se má odborná společnost zabývat naším dopisem dne 23. ledna na svém zasedání,“ uvedl prokurista Dejčík. 

Již dříve vypracovala ke klimkovické studii odbornou recenzi Doc. MUDr. Dobroslava Jandová z Kliniky rehabilitačního lékařství FN KV Praha. Mimo jiné v ní píše: „Pokládám za indikovaný nový terapeutický koncept Klimkovic standardizovat a hradit z prostředků zdravotních pojišťoven opakovaně v raném věku, kdy je nutné optimálně podpořit plasticitu centrálních nervových spojů maximálně možnou mírou, a zadruhé umožnit dostupnost ověřeného nového konceptu intenzivní opakované komplexní kvalitní léčebné rehabilitace na neurofyziologickém podkladě všem potřebným dětem s DMO a samozřejmě i pro děti se získaným poškozením mozku (následky po neuroinfekci mozku, stavy po traumatickém postižení mozku tj. stavy po těžkém komočně-kontuzním poranění mozku, stavy po subarachnoidálním krvácení nejrůznější etiologie s přetrvávajícím neurologickým postižením atp.). V závěru je potřeba ocenit etiku a vysoce pozitivní morální postoje a pochopení při podpoře celého projektu pilotní studie dětí s těžším postižením mozku managementem Sanatorií Klimkovice (včetně vkladu nemalých finančních prostředků pro léčbu dětí novým konceptem). Poděkování patří současně odborníkům ve vedení Moravskoslezského kraje za finanční příspěvek, bez kterého by rovněž bylo obtížné pilotní studii uskutečnit.“  

Podle odborného garanta studie MUDr. Zdeňka Machálka aktuálně nejsou pro léčbu dětí s dětskou mozkovou obrnou stanoveny žádné standardy. „Doposud nám není znám žádný standardní léčebný postup pro tuto diagnózu. V současnosti se tato diagnóza mimo ambulantní sféru léčí v několika odborných léčebných ústavech a lázeňských zařízeních, pro které ale byla jak náplň v podobě tří procedur denně bez jejich specifikace, tak financování nastaveny v devadesátých letech minulého století v počátcích vzniku zdravotních pojišťoven. Je jasné, že za třicet let prodělala medicína i v oblasti rehabilitační péče výrazný vývoj jak ve znalostech a postupech, tak ve věcném vybavení. Proto se nám jeví současné léčebné postupy, jejich intenzita a financování ze strany zdravotních pojišťoven zcela nedostatečné. Změnu může i podle informací z ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven iniciovat pouze odborná společnost, která je také kompetentní k vypracování nových návrhů standardizované péče. Proto jsem navrhl Sanatoriím Klimkovice, aby se na ni s důvěrou a samozřejmě se svými argumenty co nejdříve obrátili,“ uvedl MUDr. Machálek, dříve dlouholetý člen odborné rehabilitační společnosti.

V svém dopise lázně informovaly členy odborné společnosti, že se v posledních šesti letech specializují na léčbu neurologických diagnóz u dětí, a to zejména na dětskou mozkovou obrnu, a z literatury i vlastních zkušeností vědí, že zlepšení se daří dosáhnout soustavnou, komplexní a intenzivní prací s dítětem jak po stránce pohybové, tak zapojením dalších odborností, jako jsou psycholog, logoped, speciální pedagog, neurolog, ortoped a další, ale i průběžnou edukací jeho rodiny.  

Studie, kterou Sanatoria Klimkovice zpracovávala, prokázala, že opakovaná a intenzivní rehabilitační práce s dítětem v rozsahu až pět hodin denně přináší výrazně lepší výsledky, než rehabilitace v rozsahu, který v současnosti hradí zdravotní pojišťovny. „Nejlepšího efektu se daří dosáhnout u co nejmladší dětí zhruba do věku pěti až osmi let, kdy je plasticita mozku nejvyšší a zdravé části mozku jsou schopny převzít a nahradit postižené funkce.  Proto by podle našeho názoru právě tam měla nejvíce cílit standardizace rehabilitačně-léčebné péče,“ sdělil primář Sanatorií Klimkovice Tomáš Bauko.

Své zkušenosti potvrdili také rodiče dětí, které v klimkovických lázních opakovaně rehabilitují. Dvakrát ročně se snaží speciální terapeutické programy absolvovat například Lukáš Holubek, který trpí dětskou mozkovou obrnou. „Není jednoduché zajistit prostředky na rehabilitace, které viditelně pomáhají. Tentokrát nám celý měsíční pobyt v hodnotě 80 tisíc korun zaplatili lidé z Hlučína, kde bydlíme. Během několika týdnů poslali dostatečný obnos na speciální účet spravovaný městem. Znova bychom ale měli jet do lázní už na jaře a vůbec nevíme, kde tentokrát sehnat potřebné množství peněz,“ povzdechl si Lukášův otec Filip Holubek.

Necelých pět let je Natálce Nechvátalové, která v roce 2015 utrpěla těžké zranění při autonehodě. V Sanatoriích Klimkovice absolvovala program intenzivní neurorehabilitace už sedmkrát. „Je úplně neuvěřitelné, jak obrovské dělá Natálka díky intenzivní neurorehabilitaci pokroky v tak krátké době,“ konstatovala Natálčina maminka Petra Nechvátalová.  

Klimkovické lázně jsou nadále připraveny pokračovat v započatém výzkumu například pilotním projektem na větším vzorku pacientů, nebo jakoukoliv jinou pomocí.

„Denně se setkáváme s rodiči z celé České republiky, kteří k nám jezdí se svými dětmi za kvalitní rehabilitací i několikrát za rok. I nás trápí, že jsou ve snaze pomoci svým dětem limitováni prostředky, které jsou schopni si zajistit. Proto jsme udělali vše, co bylo v našich možnostech a silách nevelkého soukromého zařízení, abychom jim pomohli. Věříme, že naše společná snaha nakonec přinese výsledky ve stanovení nových standardů rehabilitační léčby dětí s neurologickým postižením, která bude odpovídat moderním poznatkům,“ doplnil primář Bauko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…