Sazby OSA i po zdražení v roce 2017 zůstávají jedny z nejnižších v Evropě

10.08.2016 17:58

Autoři hudby v ČR inkasují historicky jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě. Např. v Maďarsku nebo Chorvatsku platí uživatelé za rozhlasové a televizní přístroje autorům hudby až 8 krát vyšší sazby než v České republice. Autoři hudby budou však i po navýšení sazeb OSA o 50 % na rok 2017 nadále inkasovat jedny z nejnižších sazeb v Evropě.

Sazby OSA i po zdražení v roce 2017 zůstávají jedny z nejnižších v Evropě
Foto: osa.cz
Popisek: Ochranný svaz autorský, logo.

Autorská odměna za užití chráněných děl prostřednictvím reprodukčních zařízení je uvedená v sazebníku R (více na www.osa.cz). OSA považuje sazby autorských odměn pro rok 2017 za přiměřené. Aplikací systému slev (např. slevy podle velikosti obce), který sazebník obsahuje, zohledňuje parametry stanovené autorským zákonem.

„Jsem přesvědčen, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie,“ komentuje situaci předseda představenstva OSA Roman Strejček.

OSA jako odpovědný správce práv hudebních autorů je povinen hájit jejich práva a zájmy způsobem obvyklým v zahraniční, zejména pak v evropském hospodářském prostoru. OSA na území České republiky nezastupuje pouze domácí autory hudby, ale na základě recipročních smluv více jak 1 milion hudebních autorů z celého světa. Na základě těchto smluv máme povinnost zajistit přiměřený výběr odměn i pro zahraniční autory.

Komentovat cenovou politiku ostatních kolektivních správců OSA nepřísluší. Toto spadá výhradně do gesce dozorového orgánu, kterým je Ministerstvo kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…