Sčítání netopýrů v CHKO Český kras

13.02.2019 13:11

Letos se na území CHKO Český kras netopýři počítali v 82 podzemních prostorách (včetně tří lokalit, které jsou do sčítání zařazeny nepřetržitě už od počátku v roce 1968).

Sčítání netopýrů v CHKO Český kras
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Počasí bylo letos pro sčítání příznivé. To znamená, že bylo poměrně mrazivo a netopýři byli nuceni vyhledávat teplejší úkryt v podzemních prostorách. Proto mohli být objeveni a spočítáni, a to i tzv. chladnomilné druhy netopýrů (netopýr černý, netopýr ušatý, popřípadě netopýr večerní), kteří se v teplejších letech nemají důvod skrývat v podzemních zimovištích.

Celkem bylo spočítáno 2 600 jedinců 12 druhů netopýrů. To je srovnatelný počet s minulým rokem (2 610 jedinců v roce 2018). A to přesto, že prakticky na všech významnějších zimovištích došlo k prudkému poklesu počtu netopýrů velkých.

Netopýr velký ale stále patří k nejpočetnějšímu druhu zimujích netopýrů (zhruba 65 % všech zimujících jedinců). Početně druhým nejvýznamnějším druhem na zimovištích Českého krasu je s 10 – 13 % vrápenec malý a třetím nejpočetnějším druhem je tradičně netopýr černý.

Letos se zde netopýři sčítali již po jednapadesáté. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…