Sdružení místních samospráv ČR: Sbírka právních předpisů před Ústavním soudem obstála

08.12.2021 14:03 | Tisková zpráva

Ústavní soud dnes zamítl návrh senátorů na přezkum zákona č. 35/2021 Sb., jímž se zavádí povinnost (nejen) obcím vkládat od 1. ledna 2022 jimi vydávané právní předpisy do speciální Sbírky právních předpisů, kterou zřizuje stát v gesci Ministerstva vnitra. Bez vložení například vyhlášky obcí od 1.1.2022 do této Sbírky nenabydou účinnosti. Návrh senátorů iniciovalo Sdružení místních samospráv ČR, jež přijatý nález respektuje.

Sdružení místních samospráv ČR: Sbírka právních předpisů před Ústavním soudem obstála
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Požaduje však, aby IT systém Sbírky právních předpisů umožňoval i intuitivní vytváření právních předpisů na úrovni samospráv, což by pomohlo především menším obcím.

SMS ČR mělo za to, že stanovené povinnosti pro samosprávy a především navázání nabytí účinnosti jimi vydávaných právních předpisů na jejich vložení do ministerstvem vnitra zřizované Sbírky právních předpisů porušuje ústavní pořádek, neboť Ústava o takové podmínce pro samosprávami vydanými předpisy nehovoří. Ústavní soud však dovodil soulad napadeného zákona s ústavním pořádkem.

„Jsem ráda, že se SMS ČR na Ústavní soud obrátilo, protože otázka, zda nový zákon, který Senát drtivou většinou hlasů zamítl, je v souladu s Ústavou, byla na stole. Nyní již nezbývá nic jiného než zákon od 1. ledna 2022 začít aplikovat. SMS ČR poskytne především menším obcím a jejich starostům příslušná školení a podporu, aby zvládli zákonná pravidla dobře naplnit,“ uvádí předsedkyně SMS ČR Eliška Olšáková. Ta dodává, že SMS ČR bude žádat, aby Ministerstvo vnitra registr výhledově systém upravilo například o aplikaci na vytváření obecně závazných vyhlášek. „Takový systém by obcím i pomohl, nejen je zatížil novou povinností. Vyvoláme k tomu jednání s rezortem ministerstva vnitra,“ podotýká předsedkyně Olšáková.

Čestný předseda SMS ČR a advokát, který senátory v řízení u Ústavního soudu zastupoval, Stanislav Polčák k nálezu Ústavního soudu uzavírá. „Z naší analýzy vyplývá, že podobnou povinnost mají obce pouze v Estonsku, všechny okolní země, ale i řada dalších států požadují zveřejnění předpisu obce na úřední desce. Již dnes mají obce v naší zemi povinnost své vyhlášky ministerstvu vnitra neprodleně zaslat. Je třeba nyní učinit vše proto, aby povinnosti stanovené novým zákonem obce zvládaly bez problémů a poskytnout zejména těm malým výraznou podporu,“ uzavírá Stanislav Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 2100 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…