Sdružení místních samospráv: Poslance čeká jednání o střetu zájmů

09.06.2021 8:35

Poslanecká sněmovna má dnes na mimořádné schůzi ve třetím čtení hlasovat o novele zákona o střetu zájmů. Pokud by schválila návrh skupiny poslanců napříč politickým spektrem v čele s Věrou Kovářovou a Petrem Sadovským (tisk 956), na jehož přípravě se podílelo i SMS ČR společně s Ministerstvem spravedlnosti, existuje šance, že dvanáct tisíc neuvolněných místostarostů a radních z menších obcí by už letos nemuselo podávat oznámení o majetku.

Sdružení místních samospráv: Poslance čeká jednání o střetu zájmů
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Zveřejnění všech podaných oznámení by navíc bylo – v souladu s nálezem Ústavního soudu – možné pouze na základě žádosti.

„Pokládáme schválení této novely za klíčové, dosavadní podoba zákona o střetu zájmů doslova vyhnala z komunální sféry řadu úspěšných a schopných komunálních politiků, kteří odmítali podstupovat majetkový striptýz,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák. Ten zastupoval skupinu senátorů, jež se z popudu SMS ČR obrátila v této věci na Ústavní soud a uspěla. „Ústavní soud v únoru 2020 seznal, že plošné zpřístupňování citlivých osobních údajů z přiznání, komukoli a anonymně, porušuje právo na ochranu soukromí dle Listiny základních práv a svobod. Předložená novela reaguje právě na tento nález,“ dodává Polčák.

Jednáme se Senátem, aby zákon mohl nabýt účinnosti 1. 7.

Novela zavádí princip zveřejňování podaných oznámení v Centrálním registru oznámení na základě žádosti a vyjímá z působnosti zákona některé představitele menších měst a obcí: neuvolnění místostarostové obcí I. typu a dále neuvolnění členové obecních rad obcí I. a II. typu by už nepodávali oznámení vůbec. „Již nyní jednáme s vedením Senátu o tom, že by senátoři a senátorky projednali tuto novelu na mimořádné schůzi. Díky tomu by bylo možné, aby zákon nabyl účinnosti již 1. 7. Zhruba dvanáct tisíc neuvolněných představitelů menších obcí, tedy lidí, kteří se na správě obcí podílejí ve svém volném čase, by tak oznámení o majetku už letos nemuselo podávat,“ vysvětluje Polčák.

Nejvyšší správní soud rozhodl, že komunální politiky nelze pokutovat za to, že odmítali majetek zveřejnit, některé kraje však s rušením pokut váhají

Na nález Ústavního soudu navázal Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že komunální politiky nelze ani pokutovat za to, že odmítali svá oznámení do Centrálního registru vkládat, protože automatické zveřejňování těchto oznámení porušovalo jejich ústavně zaručená práva. „V současné době dochází ke zrušení několika set rozhodnutí, uložených v loňském roce a nápravě protiprávnosti ukládaných pokut. Většina krajů je v této souvislosti velmi aktivní a ruší prakticky všechna rozhodnutí, jimiž byla konstatována ve správním řízení vina. Některé kraje ovšem nezrušily dosud ani jedno rozhodnutí o uložení pokut, důvody této nečinnosti na úrovni krajských úřadů nám nejsou známé, úřady tím porušují svou povinnost,“ říká 1. místopředseda SMS ČR a starosta obce Křižánky Jan Sedláček.

S rušením pokut dosud otálejí Jihomoravský a Karlovarský kraj a Hlavní město Praha. SMS ČR nyní doporučuje všem penalizovaným komunálním politikům, aby se v případě, že jim pokuta nebyla zrušena, obrátili na dvůj krajský úřad, a nabízí jim v tom také pomoc vlastní právní poradny. Dosud se SMS ČR podařilo dosáhnout zrušení téměř tisícovky dříve vydaných rozhodnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…