Šéfové diplomacií oslavili v Praze čtvrtstoletí Visegrádské čtyřky

21.02.2016 20:48

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přivítal 18. února 2016 v Černínském paláci šéfy diplomacií zemí Visegrádské čtyřky u příležitosti 25. výročí jejího založení. Ministři Péter Szijjártó, Witold Waszczykowski, Miroslav Lajčák a Lubomír Zaorálek zhodnotili dosavadní spolupráci a diskutovali o budoucím směřování Visegrádské skupiny.

Šéfové diplomacií oslavili v Praze čtvrtstoletí Visegrádské čtyřky
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ministři se shodli na tom, že Visegrádská čtyřka je po čtvrtstoletí své existence zavedenou značkou v evropské politice a že toto uskupení přispívá ke stabilizaci regionu střední Evropy. Podle ministra zahraničí ČR Lubomíra Zaorálka dnešní setkání nebylo jen oslavou, ale přineslo i konkrétní výsledky: „Shodli jsme se, že zorganizujeme společný humanitární projekt V4, který pomůže zlepšit situaci v uprchlických táborech v Jordánsku či v Libanonu.“

Souběžně s ministerským setkáním se v Černínském paláci uskutečnila také konference visegrádských think tanků „Think Visegrad“ na téma „Budoucnost V4 na pozadí výsledků dosažených za 25 let“, jíž se kromě ministrů zahraniční zúčastnili zástupci akademické sféry a političtí představitelé zemí V4.

Před samotnou schůzkou ministrů se již 17. února 2016 na Karlově univerzitě uskutečnila prezentace zprávy „Visegrad 25 let poté“, kterou k výročí V4 připravilo osm členů Panelu eminentních osobností jmenovaných ministry zahraničních věcí zemí V4 v létě 2015.

U příležitosti oslav založení V4 byla v Černínském paláci také zahájena tematická výstava k 25. výročí V4 připravená Mezinárodním visegrádským fondem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…