Senát ČR: Výstava fotografií v Senátu připomíná Pekingský masakr v roce 1989

21.07.2019 14:27

Ve Valdštejnské zahradě Senátu Parlamentu ČR si bude možné od 22. července do 31. srpna 2019 prohlédnout výstavu “Masakr na náměstí Nebeského klidu 1989,” která připomíná krvavé potlačení protirežimních demonstrací na hlavním pekingském náměstí 4. června 1989.

Senát ČR: Výstava fotografií v Senátu připomíná Pekingský masakr v roce 1989
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Výstava představí více než 40 unikátních fotografií, které během protestů na náměstí Tchien-an-men v Pekingu pořídili zahraniční novináři a agentury. Tyto dokumentární fotografie není možné nikde v Číně veřejně vystavovat.

Výstavu pořádá projekt Sinopsis pod záštitou senátora Marka Hilšera. Dne 22. července v 18:00 bude výstava za přítomnosti pana senátora slavnostně zahájena.

„Jestliže pád Berlínské zdi v roce 1989 symbolizuje osvobození od komunistické totality v mnoha evropských zemích, zmasakrování vlastních občanů ze strany čínského komunistického režimu v červnu 1989 na náměstí Nebeského klidu je naopak symbolem lidské a společenské tragédie, která pohřbila naději Číňanů na život ve svobodě. Připomínání událostí masakru je v Číně stále přísně zakázáno, a proto nezapomínejme na oběti mocenské zvůle alespoň ve svobodném světě.“ zdůrazňuje význam výstavy senátor Marek Hilšer. 

Historický rok 1989 přinesl systémovou krizi komunistických režimů po celém světě. Jejich mocenský monopol od Východního Německa po Čínskou lidovou republiku ohrožovaly masivní demonstrace a protesty místního obyvatelstva. Komunistické vedení v různých zemích se k této výzvě postavilo různě. V Polsku se 4. června 1989 konaly první (polo)svobodné volby ve východním bloku. Do roka pak padly komunistické režimy po celé východní Evropě. Téhož dne, 4. června 1989, odpověděla KS Číny na protesty na náměstí Tchien-an-men po svém a poslala proti demonstrantům tanky. Čínská lidově-osvobozenecká armáda začala střílet do neozbrojených studentů a občanů. Zahynuly stovky, možná tisíce lidí. Tato klíčová událost nedávných čínských dějin zůstává dodnes obestřena mlčením. Masakr na Tchien-an-men je navíc stále jedním z nejcenzurovanějších témat v čínských státem kontrolovaných médiích a na čínském internetu.

"Výstava je věnována obětem masakru a také jako memento toho, že ani naše svobody nabyté v roce 1989 nejsou samozřejmostí." uvádí k výstavě Martin Hála, ředitel projektu Sinopsis.

Sinopsis je společný projekt Ústavu Dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia z.ú. Jeho cílem je podávat přehled o dění v Číně z pohledu čínských, českých a světových médií a pozorovatelů.

Výstava bude ve Valdštejnské zahradě Senátu zdarma přístupná veřejnosti do 31. srpna. Po ukončení v Senátu bude putovat po dalších českých městech - Ostravě, Olomouci a Plzni, aby se 17. listopadu vrátila do Prahy. K vidění už výstava byla na pražské Kampě (od 4. června 2019, tedy ode dne 30. výročí události) a záštitu nad ní převzal primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…