Senát: Poděkování za vyjádření soustrasti

29.01.2020 8:37

Senát Parlamentu České republiky a rodina Kuberových si dovoluje poděkovat všem, kteří svým zápisem do kondolenční knihy, květinovým darem či slovy soustrasti uctili památku zesnulého předsedy Senátu pana Jaroslava Kubery. Těchto projevů si velice vážíme.

Senát: Poděkování za vyjádření soustrasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní místo za Jaroslava Kuberu před budovou Senátu

SMUTEČNÍ OZNÁMENÍ

Senát Parlamentu České republiky s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 20. ledna 2020 ve věku 72 let zemřel předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Jaroslav Kubera.

Jaroslav Kubera odešel tak, jak žil. Rychle, neočekávaně, bez okolků. Malý vzrůstem, ale velký svým srdcem. Velký svojí laskavostí a vlídností. Velký svými znalostmi, přirozenou autoritou i nekompromisní důsledností prosazovat věci, které považoval za správné. V diskusích byl tvrdý a neoblomný, ale nikdy osobní a ubližující. Politikou žil a nesmírně ho bavila. I v nejprudších politických diskusích neztrácel nadhled a odstup, což mu ale nebránilo vášnivě bránit názory, o kterých byl přesvědčen, že jsou správné.

Byl také výsostně konservativním politikem, a to nejen názory, ale i svým chováním gentlemana, zejména svým vztahem k rodině. Jak rád říkával, jediné, co mám rád více než politiku, je má rodina. Tu miloval nadevše.

Jaroslav Kubera se narodil 16. února 1947 v Lounech. Většinu života strávil v Teplicích, kde působil více než dvacet let jako starosta a primátor. Od roku 2000 byl senátorem za Teplicko. V Senátu postupně vedl Ústavně-právní výbor, Mandátový a imunitní výbor a Senátorský klub ODS. V roce 2016 se stal místopředsedou Senátu a v roce 2018 jeho předsedou.

Významně se podílel na budování respektu horní komory českého parlamentu a jako předseda Senátu neúnavně prosazoval hodnoty osobní svobody, demokracie, tržního hospodářství. Jeho nečekaný odchod je velikou ztrátou nejen pro český parlament, ale i pro celou českou politiku, ve které se pohyboval více než dvacet let.

Jaroslav Kubera zůstane zcela nepochybně jednou z nejvýraznějších osobností české politické scény v prvních desetiletích nového milénia.

Rakev s ostatky zesnulého bude vystavena dne 3. února 2020 od 11.00 do 17.00 hodin v Krušnohorském divadle Teplice, U Císařských lázní 4, 415 01 Teplice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…