Šest pozlacených razítek na deaflympiádu

08.04.2015 18:01

O Sibiři se říká, že je z hlediska klimatického krutá a nehostinná. Ze sportovního úhlu však byla pro nás přívětivá a hojná na úspěchy. Kolekce šesti zlatých medailí a jedné stříbrné posunula český deaflympijský tým až na druhé místo v hodnocení národů, hned za suverénní a nedostižné Rusko. To je parádní úspěch!

Šest pozlacených razítek na deaflympiádu
Foto: Archiv
Popisek: Český deaflympijský tým.

K tomuto výraznému kolektivnímu úspěchu přispěla hlavní měrou prodloužená famózní série sjezdové lyžařky Terezy Kmochové, která včetně předchozího vystoupení na hrách v americkém Salt Lake City v roce 2007 získala cenný kov v každé disciplíně, jíž se zatím zúčastnila. Deset deaflympijských startů proměnila v deset medailí!

A ze sedmi zlatých pět získala právě v Rusku. První čtyři na sjezdovce ve druhém z pořadatelských měst, Magnitogorsku, kde postupně ovládla sjezd, super-G, kombinaci a obří slalom. Pátý triumf přidala ve slalomu zpátky po návratu do hlavního centra sportovního dění, Chanty-Mansijsku.

Podobný výkon – vítězství ve všech pěti soutěžích – předvedla už o dva roky dříve v rámci světového šampionátu neslyšících. Letošním zlatým tažením překonala český deaflympijský rekord své předchůdkyně, a jiné veleúspěšně sjezdové lyžařky, Petry Kurkové. Ta v roce 1999 na čtrnácté deaflympiádě ve švýcarském Davosu vyhrála čtyři disciplíny alpského lyžování. A v konkurenci osmnácti zemí posunula tehdejší tříčlennou českou minivýpravu dokonce k celkovému prvenství v klasifikaci národů!

Od té doby se ale i svět sluchově handicapovaných sportovců výrazně změnil, zprofesionalizoval, zejména v Rusku a na Ukrajině, a získat jakoukoliv medaili je stále obtížnější, což je zřetelné z tristní bilance některých klasických sportovních velmocí. Korea a Polsko bez medaile. Stejně jako sousedé ze Slovenska. Norsko, Kanada i Rakousko bez zlata. Ba dokonce Ukrajina, i přes řadu vyrovnaných soubojů s Ruskem zejména na běžkách, nedosáhla na nejcennější metu. Jinak ovšem nastřádala pět stříbrných a tři bronzové medaile.
Domácí „sborná“ hrála podle očekávání i na deaflympiádě jinou ligu. Určitě díky profesionálnímu zázemí, celoroční přípravě, a možná i díky astronomickým odměnám za cenné kovy nashromáždili reprezentanti pořadatelské země 12 zlatých, 6 stříbrných a 12 bronzových medailí!

Ale zpátky k výkonům české výpravy. I když v ní jako nejjasnější hvězda zazářila Tereza Kmochová, zapomenout nesmíme ani na ostatní, a to nejen na zbývající dva medailisty. Tomáš Pazdera dokázal, že česká škola snowboardcrossu je dnes nejlepší na světě. Pod osobním dohledem pečlivého trenéra Marka Jelínka, který dohlíží i na olympijskou šampionku ze Soči Evu Samkovou, se stal historicky prvním vítězem této atraktivní disciplíny v dějinách deaflympijských her. A i přes mírné škobrtnutí v semifinále, obrazné i doslovné, dokázal, že titul mistra světa ve snowboardcrossu neslyšících o dva roky dříve rovněž v Rusku nebyl náhodný.

Medailovou kolekci podpořila ještě Veronika Grygarová, která hned v první alpské soutěži, sjezdu žen v Magnitogorsku, získala svoji první deaflympijskou odměnu v kariéře, stříbrné hodnoty. A dost možná by odjížděla domů ještě spokojenější, pokud by její následné výkony nepoznamenala nemoc provázená vysokými horečkami. Oslabení organismu se projevilo v nejméně vhodnou chvíli, několik branek před koncem druhého kola slalomu, kde opět útočila na medaili. Ale již neměla síly ovládat unavené nohy. Určitě však Veronika neřekla poslední slovo.

A nezklamal ani „bezmedailový“ čtyřlístek mužů, druhá polovina naší sjezdařské party. Obrovským příslibem je teprve šestnáctiletý Jiří Hartig. Nejlepšího umístění dosáhl v superkombinaci, kde díky výtečnému slalomu vybojoval osmé místo. K dalšímu dobrému výsledku měl nakročeno v individuálním slalomu. Drobná chyba ho ale stála rychlost, lepší čas i vyšší než jedenáctou pozici. Což vyústilo v obrovské osobní zklamání po dojezdu do cíle. Mladý sjezdař je ale na začátku kariéry a je dobře, že nejen díky němu má český deaflympijský tým možnost poměřit síly se soupeři i v kategorii mužů.

Solidní výkony totiž předvedli i Martin Látal a Jan Konvička. První jmenovaný byl ohodnocen nejlépe v obřím slalomu jako patnáctý, Konvička pronikl ve slalomu až do první desítky a skončil devátý. I mezi sjezdaři si ale onemocnění vyžádalo nežádoucí daň a Jana Panského připravilo o většinu závodů. S ohledem na oslabení organismu zvládl jen první kolo obřího slalomu a obě ve slalomu speciál v Chanty Mansijsku. Víc zážitků než ze sjezdovky si tak doveze z osobitého prostředí místních špitálů.

A konečně běžecký a biatlonový areál v Chanty-Mansijsku a František Kocourek. I on může být s vystoupením v pro něj méně tradičním odvětví spokojen. Dlouholetý silniční cyklista zúročil zkušenosti z dálkových běhů a na patnáctikilometrové trati klasickou technikou byl nejlepším běžkařem ze zbytku světa, za nedostižnými kvartety Rusů a Ukrajinců. Škoda, že o tento zimní sport, řadící se k těm nejsnáze praktikovaným v našich klimatických podmínkách, není mezi neslyšícími větší zájem. Třeba to Kocourkovo vystoupení pomůže změnit.

Přidáme ještě pár postřehů. Rusové opakovaně prezentovali a zdůrazňovali (jen) své klady a úspěchy, mimo jiné, že se stali nejvýznamnější pořadatelskou zemí. Vždyť během jednoho roku hostili na svém území všechny podobné všesportovní zimní akce. Olympiádu, paralympiádu a deaflympiádu. To je holý fakt, který však nehovoří o tom, kolik se v organizaci vyskytlo nikoliv malicherných problémů nebo přehmatů, nad nimiž navíc velikášsky a bez zájmu o nápravu mávali rukou.

Přímo skandální podmínky při přesunu sjezdařů do Magnitogorsku (kde se ale jinak chovali tamní hostitelé z pod Uralu k hostům mnohem lépe, než Sibiřané v Chanty Mansijsku). Neustálé zmatky v programu tréninků i soutěží, neznalost mezinárodních pravidel či problémy se sportovními proprietami (například s usazením neustále vypadávajících slalomových tyčí) se staly běžnou rutinou. A se závěrečným ceremoniálem jakoby skončily nejen hry, ale i pořadatelské povinnosti. Přestala fungovat důležité spojení, nikdo se neměl k organizaci přesunu osobního materiálu účastníků her z jednotlivých areálů zpátky na oficiální hotel.

A velkého pochybení se Rusové dopustili i přímo na naší výpravě a Tereze Kmochové, po jejím posledním vítězství. Zatímco Tomáš Pazdera absolvoval pod sjezdovkou jen obvyklý květinový ceremoniál a pro zlatou medaili si došel až večer na pódium místního divadla, kde probíhal rozlučkový program celé deaflympiády, k všeobecnému překvapení přinesli Kmochové i oběma Rakušankám v cíli slalomu na stupně vítězů kromě kytek a plyšového mamutího maskota také medaile.

Bylo to neobvyklé, ale absurdita okamžiku vynikla až o chvíli později, kdy se situace opakovala při vyhlášení slalomu v kategorii mužů. S tím rozdílem, že vítěznému Italovi zahráli, jak se sluší a patří, italskou hymnu. Tereze Kmochové však při dekorování a pózování fotografům hrála z reproduktorů jen ústřední melodie ze slavné americké televizní mýdlové opery, seriálu z let 1978 až 1981, Dallas… Zvláštní tečka za osmnáctou zimní deaflympiádou, kterou ovšem budou navždy charakterizovat zlaté hody českých reprezentantů.

David Soeldner, Chanty Mansijsk

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…