Šestašedesát let od umučení. Osud kněze Toufara připomene dokumentární opera na ČT art

25.02.2016 13:49

Farář Josef Toufar zemřel před šestašedesáti lety na následky mnohatýdenního mučení komunistickou Státní bezpečností. Dramatický příběh číhošťského faráře připomene v premiéře ČT art. Dokumentární operu skladatele Aleše Březiny, se Soňou Červenou, Vladimírem Javorským či Janem Mikuškem, odvysílá v sobotu 27. února od 20:20 hodin.

Šestašedesát let od umučení. Osud kněze Toufara připomene dokumentární opera na ČT art
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Mojí ambicí bylo vytvořit příběh. Ne historický komentář, ale příběh zobrazující vývoj postav. Chtěl jsem divákům ukázat období, kdy se rozhodovalo o moci a bojovalo o věřící. Kdy se církev s komunistickou stranou o věřící přetahovaly. Což bylo zvláštní, protože to bylo v době, kdy šedesát procent členů komunistické strany byli věřící katolíci,“ komentuje režisér divadelní i televizní verze inscenace Petr Zelenka. Opera byla poprvé uvedena v Národním divadle v roce 2013.

Autor libreta i hudby komorní opery Toufar, Aleš Březina, vycházel při kompozici díla z dobových tištěných, zvukových a obrazových dokumentů. V inscenaci se představí Soňa Červená, Vladimír Javorský, kontratenorista Jan Mikušek i členky Kühnova dětského sboru. „Od počátku jsem chtěl, aby v Toufarovi účinkovala Soňa Červená, protože vše, čemu propůjčí své umění, povýší a povznese. V inscenaci Soňa zastupuje komunistický režim, a mluví a zpívá tak texty Klementa Gottwalda, Rudolfa Slánského či Václava Noska,“ avizuje roli herečky a operní pěvkyně autor opery Aleš Březina. „Jsem v souboru jedinou pamětnicí padesátých let. Tehdy mi bylo asi dvacet a přesně si na ty hrůzy, co byly, pamatuji. Přála bych si, aby to obecenstvo také pochopilo,“ dodává Soňa Červená.

Herečka a operní pěvkyně Soňa Červená se v sobotu divákům ČT art nepředstaví jen v premiéře opery Toufar, ale rovněž v Kuchyňské revue Bohuslava Martinů.

Záznam komorního recitálu byl pořízen v rámci loňského, dvaapadesátého ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, na kterém Soňa Červená převzala ocenění za celoživotní dílo. Záznam recitálu doplňuje výběr z Martinů klavírního cyklu Film en miniature v podání klavíristy Karla Košárka. Kuchyňskou revue vysílá ČT art v premiéře v sobotu od 21:25 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …