Sestry si v písecké nemocnici naordinovaly školení

09.03.2016 20:33

Přestože se řada zaměstnavatelů zaměřuje na další vzdělávání svých pracovníků, v písecké nemocnici nastala situace zcela opačná – školení si naordinovaly samy zdravotní sestry. Téměř 400 sester tak navštěvuje měsíční semináře nazvané „Pracovní vzdělávací dny“, které samy zavedly. Na seminářích společně sdílejí postřehy z pracovního prostředí.

Sestry si v písecké nemocnici naordinovaly školení
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

„Celoživotní vzdělávání je nezbytné pro každého, kdo pracuje ve zdravotnictví, a ve výsledku zároveň důležité pro každého pacienta. S rozvojem péče a postupující specializací v medicíně rostou požadavky na vzdělávání zdravotních sester. Státem změněné a řízené vzdělávání sester ale těmto trendům nepřeje. V této chvíli jde proti zabezpečení chodu řady zdravotnických zařízení pro svoji reálně zbytečnou komplikovanost, zdlouhavost a neatraktivitu. Než čekat, až systém padne, jsou v nemocnicích realizovány autonomní prorůstové projekty a procesy. Není to systémově správná cesta, ale v dané chvíli v daném zařízení a regionu může i tento dílčí krok pomoci,“ míní ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan.

V Písku proto sestry přišly s myšlenkou pracovních seminářů, které budou platformou zkušeností. Vedení nemocnice takovou myšlenku okamžitě pomohlo sestrám realizovat. „V podstatě se jedná o setkání sester, jejichž smyslem je prezentovat konkrétní oddělení a to, co se na něm povedlo, jaké novinky se podařilo začlenit do ošetřovatelské péče, jaké speciální výkony nebo vyšetřovací metody jsou na oddělení prováděny a naopak co je špatně, co chybí apod. Sestry představí svou práci a je ponechán velký prostor pro diskuzi,“ říká Bc. Květoslava Slabáková, vrchní sestra ortopedie a vedoucí auditorského týmu Rady pro kvalitu, která se stará o bezpečnost zdravotnické péče v písecké nemocnici.

Letos v lednu se uskutečnil Pracovní den ortopedického oddělení se zaměřením na prevenci a léčbu proleženin u pacientů. Na tuto problematiku, častou u ležících pacientů, se intenzivně zaměřily sestry na ortopedickém oddělení před dvěma lety. „Pomocí moderních prostředků se nám podařilo snížit výskyt dekubitů na ortopedii o 80 procent“, říká vrchní sestra Bc. Slabáková.

Další Pracovní den organizovalo anesteziologicko-resuscitační oddělení. Byl zaměřen na vstupy periferních žil neboli katetry. Ty jsou na ARO zaváděny všem pacientům písecké nemocnice, u kterých je pravděpodobná dlouhodobá infuzní terapie. Tyto katetry patří k moderním trendům v ošetřovatelství a zlepšují komfort pacienta. Snižují riziko trombosy i zánětu, umožňují větší mobilitu.

„Pracovní dny“ jsou naplánované na celý rok 2016. „Zajímavých témat na výběr je opravdu hodně. Na řadu přijde například problematika mozkových příhod, Pracovní den na centrální sterilizaci, práce v laboratořích, magnetická rezonance, používání Bazální stimulace na oddělení následné péče, ošetřovatelská péče na porodnickém oddělení u novorozenců a další. Věříme, že si díky tomu sestry rozšíří své odborné vědomosti o řadu nových informací a zkušeností a budou i více mezioborově spolupracovat,“ řekla hlavní sestra nemocnice Mgr. Jana Somrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…