Siemens: V Novém Jičíně bojují díky novému přístroji s rakovinou účiněji

22.06.2013 11:52

Nemocnice Nový Jičín, která je členem skupiny AGEL, dnes slavnostně otevřela nový pavilon s moderním pracovištěm nukleární medicíny, v němž bude sloužit moderní PET-CT přístroj – dosud jediný svého druhu v Moravskoslezském kraji.

Siemens: V Novém Jičíně bojují díky novému přístroji s rakovinou účiněji
Foto: red
Popisek: Siemens

Moderní PET-CT přístroj (systému Biograph mCT), který dodala společnost Siemens, je kombinací dvou vyšetřovacích metod. Díky němu mohou lékaři přijímat rozhodnutí s větší jistotou a používat terapii, která je lépe ušita na míru konkrétnímu pacientovi. Přístroj bude k dispozici až 1,5 milionu obyvatel. 
 
Vyšetření PET/CT kombinuje dvě diagnostické metody: pozitronovou emisní tomografii (PET), která zobrazuje procesy buněčného metabolismu, a výpočetní tomografii (CT). „Přístroj PET-CT představuje špičku v diagnostice onkologických onemocnění. Vyšetření má zásadní význam pro volbu optimální léčby onkologicky nemocných pacientů. Provedením diagnostické procedury je možné určit, která z léčebných možností je pro pacienta nejvhodnější,“ vysvětluje MUDr. Karel Dostalík, ředitel Nemocnice Nový Jičín. 
 
 Vyšetření PET/CT předchází aplikace radioaktivní látky s velmi krátkým poločasem rozpadu, tzv. „radiofarmaka“. A právě míra koncentrace radiofarmaka ve tkáni je klíčová při zjišťování možného primárního nádoru a případných metastáz v těle pacienta. „Pracoviště je zatím jediné v Moravskoslezském kraji. Počítáme se spádovou oblastí asi 1 500 000 obyvatel, neboť podobný přístroj se zatím nenachází ani v Zlínském kraji. Nejbližší dostupné PET/CT bylo doposud v Olomouci, kde byla čekací lhůta asi 8 týdnů, což může být pro některé pacienty vzhledem k charakteru nemoci velmi dlouhá doba. Nový PET/CT přístroj čekací doby významně zkrátí,“ slibuje ředitel nemocnice.
 
PET/CT skener dodaný společností Siemens umožňuje přesné měření metabolických procesů, například u rakovinné tkáně. „Díky tomuto přístroji lze lépe charakterizovat nádorové léze, přesněji stanovit stádium choroby a monitorovat změny aktivity v průběhu času, takže lze přesněji vyhodnotit odezvu na léčbu“, shrnuje přínosy přístroje pro pacienty Ing. Vratislav Švorčík, ředitel sektoru Healthcare společnosti Siemens v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…