Skupina Letiště Praha dosáhla loni hrubého provozního zisku ve výši 4,9 miliardy

27.07.2019 17:33

V roce 2018 vykázaly klíčové společnosti skupiny Letiště Praha provozní zisk (EBITDA**) ve výši 4 922 milionů korun a přibližně tím dosáhly úrovně provozního zisku z roku 2017, který vykázala předchůdkyně skupiny Letiště Praha, Skupina Český Aeroholding.

Skupina Letiště Praha dosáhla loni hrubého provozního zisku ve výši 4,9 miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Na hospodaření skupiny se pozitivně projevily vyšší výnosy jak z leteckého, tak neleteckého obchodu, například pronájmu prostor či parkovacích služeb. Skupina Letiště Praha je tvořena klíčovými společnostmi Letiště Praha, a. s., Czech Airlines Handling, a.s., a Czech Airlines Technics, a.s.

„Stejně jako v předchozích letech, také vloni měl vliv na růst provozního zisku celé skupiny především výkon Letiště Praha. Na výsledku hospodaření letiště se odrazil nejen nárůst leteckých spojení, vyšší počet cestujících a tedy vyšší příjmy z leteckého obchodu, ale také posilování neleteckých aktivit letiště. Příjmy z neleteckého obchodu meziročně vzrostly o téměř 10 %, zatímco výnosy z leteckého obchodu meziročně vzrostly o více než 5 %,“ říká k hospodářským výsledkům Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

Celkové provozní výnosy společnosti Letiště Praha dosáhly v roce 2018 výše 8 441 milionů Kč. Hrubý provozní zisk (EBITDA) pak dosáhl hodnoty 4 721 milionů korun a překročil plán pro rok 2018 o 6 %. „V oblasti nákladu společnost Letiště Praha uspořila v porovnání s plánem 4 %, a to vlivem efektivního řízení provozních nákladů. Díky tomu mohla společnost mimo jiné navýšit mzdy zaměstnancům, vyplatit mimořádný třináctý plat, pokračovat v plánovaných opravách letištní infrastruktury, rozšiřovat kapacity letiště a nadále investovat do bezpečnostních a moderních technologií,“ doplňuje k hospodářským výsledkům Letiště Praha za rok 2018 Václav Řehoř.

Společnost Czech Airlines Handling (CSAH), která zajišťuje na Letišti Václava Havla Praha komplexní služby pozemního odbavení cestujících, letadel, nákladu a pošty, dosáhla v roce 2018 hrubého provozního zisku (EBITDA) v hodnotě 108 mil. Kč a překročila plán pro loňský rok o 8 %. Výsledek byl ovlivněn nárůstem leteckého provozu na linkách z Prahy i službami pro nové zákazníky handlingu. Letecké společnosti měly rovněž větší zájem o služby odmrazování letadel v zimním období a také o plnění letadel leteckými pohonnými hmotami i samotné palivo JET A-1. Na pozitivní výsledek hospodaření má vliv také neustálé rozšiřování služeb při dodržení nejvyšší úrovně provozních standardů, které potvrzuje pravidelně i Mezinárodní organizace pro civilní letectví IATA.

Hrubý provozní zisk (EBITDA) společnosti Czech Airlines Technics (CSAT), která zajišťuje v Praze údržbu a opravy letadel i letadlové techniky, dosáhl za rok 2018 hodnoty 93 mil. Kč. Společnost tak dosáhla v loňském roce dobrého výsledku i přes negativní dopady ukončení provozu dvou evropských dopravců, kteří patřili mezi její dlouhodobé zákazníky. Celkové provozní výnosy rostly vůči plánu o 4 % a meziročně o 18 %. CSAT v uplynulém roce rozšířilo portfolio svých zákazníků a vyšší výnosy zaznamenalo také v oblasti traťové údržby letadel, ve které se podařilo úspěšně rozšířit certifikace na další typy letadel a otevřít nový hangár pro tento segment. K vyšším výnosům přispěly také oblasti údržby komponentů a údržby letadlových podvozků. Rozšiřování a zkvalitňování služeb v kombinaci s flexibilním přístupem k zákazníkům a zároveň důsledném dodržování bezpečnostních standardů kvality vedlo v průběhu roku 2018 k uzavření dlouhodobé spolupráce s novými i stávajícími zákazníky, což odpovídá dlouhodobé strategii firmy.

EBITDA klíčových společností skupiny Letiště Praha meziročně vzrostla o 28 mil. Kč na 4,9 mld. Kč v roce 2018:

**EBITDA - Provozní zisk před odpisy, úroky a daněmi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…