Skupina ÚJV: 110. výročí založení Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň

25.05.2017 18:50

Na slavnostním setkání v Plzni si dnes Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (VZÚ Plzeň) připomíná už 110 let od svého založení. Od kanónů, přes motorová vozidla až po jadernou energetiku. Moderní technologie pro 21. století.

Skupina ÚJV: 110. výročí založení Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň
Foto: ÚJV
Popisek: Ústav jaderného výzkumu - logo

Nepřerušenou historií, kterou se může pochlubit jen málo výzkumných ústavů, má dnešní Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (VZÚ Plzeň). Její základy byly položeny v roce 1907, kdy vznikem výzkumného ústavu ŠKODA byly vybudovány na tehdejší dobu převratné moderní chemické, metalografické a mechanické laboratoře. VZÚ Plzeň si tak letos připomíná už 110 let od svého založení.

Současnost

Společnost VZÚ Plzeň se dnes věnuje především výzkumu, vývoji a akreditovanému zkušebnictví. Mezi nejdůležitější činnosti patří: výzkum a zkoušky zaměřené na zvyšování provozní spolehlivosti a životnosti energetických zařízení, komplexní řešení problémů spojených s testováním silničních a kolejových vozidel, aerodynamiky a termomechaniky, výzkum a vývoj žárových nástřiků pro prvovýrobu i renovace včetně jejich průmyslových aplikací. Na konci roku 2016 měl VZÚ Plzeň 89 zaměstnanců.

Vybrané projekty a činnosti

Mezi nejdůležitější činnosti společnosti patří výzkum a zkoušky zaměřené na zvyšování provozní spolehlivosti a životnosti energetických zařízení nebo komplexní řešení problémů spojených s testováním silničních a kolejových vozidel. Například zakázku pro San Francisko získal VZÚ Plzeň díky úspěšné realizaci projektů pro další americká města, např. Detroit či Dayton. Důraz na nejrůznější homologace kolejových vozidel však kladou především předpisy Evropské unie. Zakázky z členských zemí EU tvoří cca 60 %. Testování podvozků si u VZÚ Plzeň objednali výrobci dopravních systémů pro Helsinky, Rigu, Paříž, Graz, Linec, Veronu, Cagliari, Petrohrad, Poprad, Bratislavu či Vratislav. Samozřejmostí je testování pro města i výrobce z České republiky.

Z dalších činností nabízí VZÚ Plzeň výpočty v oblasti pevnosti, dynamiky, únavového poškození, aerodynamiky a termomechaniky, výzkum a vývoj žárových nástřiků pro prvovýrobu i renovace včetně jejich průmyslových aplikací a v neposlední řadě také kalibrace měřidel.

Víc než jenom firma

Důležitá je pro VZÚ Plzeň zapojení do projektů Technologické Agentury ČR nebo Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Věnuje se rovněž edukativní činnosti. Sem patří spolupráce se Západočeskou Univerzitou v Plzni nebo pravidelné pořádání konference Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách, konaná pravidelně v Srní na Šumavě. Letos to již bude 12. ročník.

VZÚ Plzeň vlastní řadu certifikátů a osvědčení dokladujících splnění požadavků norem na systém managementu kvality. Již od roku 1993 jsou vybrané laboratoře společnosti akreditovány Českým institutem pro akreditaci. V současné době jsou všechny laboratoře akreditovány podle normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2005. Dalším osvědčením je certifikát systému managementu kvality podle ČSN EN ISO 9001:2009.

Akreditovaný a certifikovaný systém managementu kvality ve VZÚ Plzeň zajišťuje vysokou a stálou kvalitu všech poskytovaných služeb, což předurčuje společnost jako vyhledávaného obchodního partnera.

Jak šel čas aneb 110. let jednou větou ...

1907 - Založení výzkumného ústavu ŠKODA - byly vybudovány moderní chemické, metalografické a mechanické laboratoře, zajišťující vysokou kvalitu škodovácké hutní a zbrojní výroby.

1953 - v rámci ústavu byl založen Výzkum strojírenský, sdružující vědní discipliny strojírenského charakteru.

1963 - byla vybudována Dynamická zkušebna, určená pro náročné simulování složitých silových provozních stavů.

1993 - byla založena samostatná podnikatelská jednotka ŠKODA VÝZKUM s.r.o., Plzeň, působící v rámci ŠKODA a.s.

1993 - ŠKODA VÝZKUM s.r.o. získává (jako jedna z prvních v ČR) osvědčení o akreditaci dle ČSN EN 45001.

1998 - získání certifikátu osvědčujícího splnění podmínek ČSN EN ISO 9001 pro systém jakosti.

2006 - 100% vlastníkem ŠKODA VÝZKUM s.r.o. se stal ÚJV Řež, a. s.

2007 – Sto let od založení.

2011 - Nový název společnosti - „Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o.“

2011 – Stává se součástí Skupiny ÚJV.

2017 – 110 let od založení.

Podrobnosti najdete ZDE

Film k 100. výročí najdete ZDE

Skupina ÚJV, člen Skupiny ČEZ, spojuje špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o. (ZDE), Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o. (ZDE), Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (ZDE) a EGP Invest, spol. s r.o. (ZDE) v Uherském Brodě. Společnost ÚJV Řež, a. s., je mateřskou společností, se 100% podílem.

Již více než 60 let, od svého založení v roce 1955, se ÚJV Řež, a. s., jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů zaměřuje na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu i nové výstavbě klasických a jaderných energetických zařízení. Společnost nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie i zdrojů ionizujícího záření, výzkumu a sledování stavu materiálů, koncepčních či prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními odpady. Specializuje se na vývoj a výrobu radiofarmak pro pozitronovu emisní tomografii (PET).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…