Sledge hokejisté odjíždějí na MS s pokorou. O medaili nemluví

22.04.2015 17:46

Odlet z pražské Ruzyně v půl jedenácté, ve Frankfurtu nad Mohanem přestup do letadla směr Toronto a odsud autobusem do Buffala. Náročnou cestu absolvují čeští sledge hokejisté do dějiště letošního mistrovství světa skupiny A. „Pokud zpátky pojedeme s dobrým pocitem z předvedených výkonů, bude se nám to zdát o polovinu kratší,“ usmívá se trenér české reprezentace Jiří Bříza.

Sledge hokejisté odjíždějí na MS s pokorou. O medaili nemluví
Foto: Czech Sledge
Popisek: Czech Sledge, facebook

O medaili ho ale mluvit neuslyšíte. Ani nikoho z týmu.

„Jedeme do Buffala s pokorou. Naším hlavním cílem je udržet se ve skupině A. Má to jeden prostý důvod – Mezinárodní paralympijský výbor nevypsal na příští rok mistrovství světa, takže týmy, které spadnou po letošním šampionátu do skupiny B, v ní zůstanou až do paralympijských her v Pchjongčchangu. S příslušností ke skupině A souvisí prestiž týmu i finance, proto říkám, že udržet se v ní je naším hlavním cílem,“ vysvětluje Bříza.

„Všechny v týmu proto tlačím do toho, aby se drželi při zemi, když se někdo ptá na cíle. Zatím myslíme jen na zápas s Norskem,“ naráží český kouč na utkání, které zahájí celý program mistrovství světa – a které bude pro Čechy zároveň tím vůbec nejdůležitějším, pokud tedy nebudou hrát ve finále o zlato.

„Bude to zároveň utkání určitě nejtěžší, protože v něm se bude víceméně rozhodovat o tom, jestli postoupíme do semifinále. A to je sportovní cíl, který bychom taky rádi splnili. Ale je to sport, závisí to na mnoha faktorech, na přístupu kluků, na sportovním štěstí, stát se může cokoli,“ dobře ví Bříza.

O tom, že by Češi na šampionátu mohli získat třeba nějaký cenný kov, nepadlo za celou dobu přípravy ani slovo, i když někde vzadu v mysli má tuhle myšlenku asi každý člen národního týmu.

„Semifinále by pro nás byl úspěch. V něm pak budou s největší pravděpodobností čekat největší favorité, tedy Kanada, USA a Rusko. Někoho z nich porazit, to už by byla hodně velká senzace. Všechny tyhle týmy totiž mají úplně jiné podmínky pro fungování a trénování než my, proto říkám, že je nemůžeme porážet pořád… ale jednou z pěti pokusů se to podaří. Pokud by se sešla dobrá konstelace, měli jsme štěstí a zápas se pro nás vyvíjel dobře, mohlo by se to podařit. Ale to už se díváme moc dopředu,“ brzdí hned myšlenky na medaili trenér, který u týmu funguje od prosince 2012.

Nejstarší nároďák na turnaji

Kromě Norska, kterému se budou chtít Češi pomstít za porážku na paralympiádě vloni v Soči, mají svěřenci trenéra Břízy v základní skupině ještě Japonsko a Kanadu.

„Japonsko sem postoupilo ze skupiny B a má hodně nevyrovnané výkony. Naposledy jsme s nimi hráli před dvěma lety v Turíně, kde jsme je porazili, ale i tak k tomu budeme přistupovat jako ke každému jinému utkání. Japonci bývají skvěle fyzicky připraveni, ale zaostávají po hokejové a taktické stránce, tam bychom měli mít navrch. Ani v tomto utkání ale nemáme vítězství jisté – hodně bude záležet na tom, jak zvládneme předchozí duel s Norskem. Pokud vyhrajeme, budeme mít i proti Japonsku sebevědomí a větší motivaci,“ přemítá trenér, který tým převzal po Tomáši Zelenkovi.

Jedno prvenství ale má český národní tým jisté už teď, před samotným startem mistrovství světa. V tabulce týmů podle věkového průměru mu patří bezkonkurenčně první místo.

„To je pravda. Bylo to tak i v Soči, kdy jsme měli věkový průměr tuším nějakých 36 let. Teď to bude hodně podobné. Trochu nám to stlačil dolů gólman Honza Matoušek, ale zase přišli i jiní, těmi se to vyrovná zpátky tam, kde jsme byli před rokem,“ směje se Bříza.

„Stáří ale znamená zkušenosti, nemusí to být nutně naše nevýhoda. Navíc spolu už hrajeme dlouho a naše souhra je skvělá,“ upozorňuje další český brankář Michal Vápenka, který reprezentační dres obléká už deset let.

Formu soupeřům tají

Čeští sledge hokejisté budou mít mezi příjezdem do Buffala a prvním utkáním na šampionátu tři dny na vyladění formy. Mnohé týmy se přitom ještě před startem chystají sehrát přípravné duely proti pozdějším soupeřům – Češi ale tuhle variantu odmítli, i když Kanada o duel s nimi velmi stála.

„Budeme jen trénovat, nechceme nikomu ukázat, jak jsme na tom herně nebo takticky. Kanada s námi v Soči měla pořádné problémy a asi chtěla zjistit, jestli jsme pořád tak nebezpečným soupeřem – no, tak to zjistí až při mistrovství,“ pousměje se Bříza při narážce na odvěkého rivala české hokejové reprezentace. „A taky nechceme riskovat žádné zranění,“ dodává.

Před odletem trénovali Češi ve Slaném, kde absolvovali i taktickou přípravu s videem a „utužovali kolektiv“.
„Materiálově jsme vybavení snad nejlépe v historii. Celý tým má poprvé i jednotné společenské obleky na úvodní ceremoniál, který pro kluky bude jakousi kulturní vložkou, na kterou se těší.“

Kolize s klasickým MS v Praze

Sledge hokejová reprezentace tak odlétala na šampionát s odhodláním a dobrou náladu, kterou kalila jedna jediná věc. Termínová kolize s hokejovým mistrovstvím světa v Praze.

„Ten termín nás hrozně mrzí. Budeme apelovat na Mezinárodní paralympijský výbor, aby ho pro příště posunuli, protože domácí liga končí už někdy v polovině února a pak se dlouho čeká na šampionát. Tím, že se termín našeho mistrovství kryje s tím klasickým, navíc nemáme mediálně skoro žádný prostor, což pro nás samozřejmě není vůbec dobré,“ mrzí Jiřího Břízu.

„Vracíme se zpátky po mistrovství 5. května, takže nějaké zápasy české reprezentace v Praze uvidíme, ale z hlediska sledge hokeje je to špatné, moc se o nás asi vědět nebude,“ pousmál se smutně také gólman Michal Vápenka.

Češi vstoupí do světového šampionátu zápasem proti Norsku 26. dubna, kdy mistrovství světa začíná. O den později se utkají s Japonskem a posledním zápasem v základní skupině bude 29. dubna střetnutí s Kanadou. Semifinálové zápasy jsou na programu 1. května, šampionát pak vyvrcholí v neděli 3. května souboji o medaile.

Oficiální stránky turnaje: http://www.paralympic.org/buffalo-2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

13:04 Jihomoravský kraj: Lidé se můžou zapojit do vedení krajských škol

Jihomoravský kraj, skrze svou zřizovanou organizaci VIM, vyhlásil sběr nominací do školských rad od …