Sluchově handicapovaní mohou kontaktovat FN Hradec Králové díky simultánnímu přepisu řeči

03.06.2021 14:21

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí sluchově handicapovaným využívat při kontaktu s nemocnicí on-line službu simultánního přepisu řeči volaného v reálném čase. Pro využití této služby zajišťované ORBI PONTES z. s. mohou zájemci kliknout v pravém horním rohu webu nemocnice na symbol přeškrtnutého ucha a následně se mu otevře speciální okno na přepis.

Sluchově handicapovaní mohou kontaktovat FN Hradec Králové díky simultánnímu přepisu řeči
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Podle provozovatelů systému je simultánní přepis řeči ideální pro osoby s postižením sluchu, s poruchami řeči nebo hlasu a pro osoby, případně pro cizince, kteří preferují psanou formu komunikace. „Je to jeden ze způsobů jak usnadnit komunikaci s pracovníky nemocnice sluchově handicapovaným lidem,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.

Zájemci o simultánní přepis napíší do příslušného pole své telefonní číslo, následně jim systém zavolá zpět a díky přepisovateli mluvené řeči může komunikovat se zaměstnanci nemocnice. Systém umožňuje také přepojení na kteroukoliv z linek nemocnice za stálého přepisu řeči volaného. „Jde o plynulý a přirozený telefonický hovor, proto tato služba činí své uživatele rovnoprávnými v přístupu k bezbariérové telefonické komunikaci,“ uvedl ze ORBI PONTES z.s. Ladislav Kratochvíl, ředitel spolku.

ORBI PONTES z.s. na letošní rok připravuje vytvoření specializovaného portálu soustřeďujícího zdravotnická zařízení, která mohou lidé se sluchovým handicapem telefonicky kontaktovat s podporou doslovného přepisu řeči pracovníků v reálném čase. Portál bude obsahovat nejen odkazy na weby takto přístupných lékařských pracovišť, ale bude zde možné telefonický kontakt s podporou této služby přímo vyvolat. Více informace o aktivitách ORBI PONTES z.s. je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…