Sluňákov: Den malých archeologů

13.09.2018 20:38

V sobotu 22. září proběhne na Sluňákově a v okolí Den malých archeologů. Tradiční sluňákovský tematický den bude letos spojený s projektem Živá archeologie v Domu přírody Litovelského Pomoraví. Při aktivitách využijeme repliky hliněných pecí a vertikální tkalcovský stav postavený v letošním roce na workshopech vedených archeologem Filipem Šrámkem.

Sluňákov: Den malých archeologů
Foto: slunakov.cz
Popisek: Sluňákov, Centrum ekologiekých aktivit města Olomouce - logo

Během dne bude v provozu pec na výrobu železa a výheň na tavení bronzu a také vertikální stav. Návštěvníci nám pomohou drtit železnou rudu a dřevěné uhlí, které později vložíme do železářské pece. Mezitím budou moci vyzkoušet tkaní na vertikálním stavu a podívat se, jak Filip Šrámek odlije bronzovou sekyru, dýku a šperky stejným postupem, jako v době bronzové. Nakonec uvidíte kováře Jardu Němce vytahovat a zpracovávat surové železo z šachtové pece.

Celý den budou také v provozu aktivity pro děti inspirované prací archeologů a jejich nálezy. Děti vyzkouší objevit vlastní nález, postavit chýši nebo přenést oheň. Narazí i na pohřbené odpadky a nebude chybět ani svačinka malých archeologů. Na minidílnách si budou moci vyrobit jednoduchý keramický výrobek a utkat kousek vlastní tkaniny.

K tomu všemu můžete zajít na divadlo pro děti. Divadelní soubor Osvětové besedy z Velké Bystřice dvakrát sehraje představení Krakonošův klobouk.

Dále vás zveme na akci Uspávání hory 13.10., kde budeme v hliněné peci vypalovat keramiku – tu, kterou děti vyrobí právě na Dnu malých archeologů.

Vstup na Den malých archeologů je zdarma díky projektu Živá archeologie, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…