Sluňákov: Funkční repliky hliněných pecí postavili nadšenci s archeologem

17.07.2018 12:03

Výheň na tavení bronzu, pece na výrobu železa, vypalování keramiky a na pečení chleba jsou připravené k použití. Přijďte se podívat.

Sluňákov: Funkční repliky hliněných pecí postavili nadšenci s archeologem
Foto: slunakov.cz
Popisek: Sluňákov, Centrum ekologiekých aktivit města Olomouce - logo

V průběhu května a června jste u Sluňákova v Horce nad Moravou mohli potkat účastníky workshopu umazané od hlíny. Spolu s archeologem Filipem Šrámkem jsme zde šlapali, hnětli hlínu, míchali ji s řezanou trávou, vyráběli cihly a pak z nich stavěli šachty, rošty a klenby hliněných pecí.

Pece jsou postavené jako repliky regionálních archeologických nálezů. Při stavbě jsme dodržovali postupy i materiály, které lidé dříve pravděpodobně používali. Stavba i provoz pecí sleduje principy experimentální archeologie.

Pece jsou postavené v rámci projektu Živá archeologie, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

Postavené pece

Výheň na tavení bronzu
(2000–800 př. n. l.)
Filip Šrámek se specializuje na odlévání replik bronzových nástrojů - sekyry, kladiva, nože a mečíky, šperky… Bronz už jsme u nás v minulém roce několikrát odlévali. Na tavení se používá dřevěné uhlí rozdmýchané měchem.

Šachtová pec na výrobu železa
(od 500 př. n. l.)
Pec, jako široký komín, do kterého se vkládá dřevěné uhlí střídavě se surovou železnou rudou a ve kterém dochází k redukci železa na velmi podobném principu jako ve dnešních vysokých pecích.

Germánská pec na vypalování keramiky
(používaná 500 let př. n. l. – 500 let n. l.)
Rozměrově největší pec, která obsahuje komoru pro topeniště, nad ní hliněný rošt a nad roštem komoru pro vkládání vypalované keramiky. Spalováním dřeva se ve dvou komorách dosáhne potřebná teplota kolem 1000°C. Několik podobných pecí se našlo při archeologických průzkumech při stavbě OC Haná na Horním Lánu.

Středověká pec na chleba
(používaná od 9. st.)
Nálezy podobných pecí jsou velmi časté - nacházela se v podstatě v každé vesnici z tehdejší doby. Pec na chleba je jednoduchá klenutá komora s hliněnými dvířky pro vkládání pecnů chleba a s otvorem pro odvod spalin, kterým se zároveň přikládá. V peci se nejprve několik hodin topí, a jakmile je vyhřátá vymeteme popel, vložíme chleby, které se pečou již jen akumulovaným teplem. Chleba jsme v minulém roce i letos již pekli mnohokrát.

Vertikální stav
V srpnu plánujeme stavbu pravěkého vertikálního stavu.

Kdy můžete pece vidět v provozu

pátek 14. 9. 2018, 18–20 hodin
Účastníci akce Netopýří noc se budou moci podívat na to, jak se vypaluje pec na keramiku

sobota 22. 9. 2018, 10–16 hodin
Proběhne akce Den Živé archeologie budeme ve výhni tavit a odlévat bronz a také vyrábět železo v železářské šachtové peci. Navíc proběhne dílna výroby pravěké keramiky a vyzkoušíme tkaní na vertikálním tkalcovském stavu.

sobota 13. 10. 2018 13–17 hodin
Účastníci akce Uspávání hory zároveň uvidí keramickou pec v provozu. Tentokrát budeme už vypalovat vyrobenou keramiku.

Sluňákov je obecně prospěšná společnost nabízející prožitky a poznání, které rozvíjejí uctivý vztah člověka k přírodě i k sobě samému.
Sluňákov vznikl a rozvíjel se díky podpoře Statutárního města Olomouce od roku 1992. Dnes nabízí své aktivity pro školy, učitele, rodiny s dětmi a další širokou veřejnost v moderním nízkoenergetickém domu na okraji Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví v Horce nad Moravou. Dům obklopuje unikátní přírodní galerie s názvem Dům přírody Litovelského Pomoraví, kde mohou návštěvníci i účastníci programů prožívat nevšední zážitky setkání s lužní krajinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…